Jurnalul National informeaza : Google il omagiaza pe Charles Dickens, la 200 de ani de la nasterea scriitorului britanic

Google si-a modificat, marti, logoul pentru a-l omagia pe Charles Dickens, la implinirea a 200 de ani de la nasterea celebrului scriitor britanic, informeaza MEDIAFAX.
Marti, se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Charles Dickens, figura emblematica pentru cultura internationala si unul dintre cei mai prolifici si influenti romancieri britanici.
Noul logo al Google prezinta personaje clasice din opere ale lui Charles Dickens, precum Ebenezer Scrooge din "The Christmas Carol" si Pip din "Great Expectations". In noul logo, sapte personaje din operele romancierului britanic incadreaza literele din cuvantul Google, care apare scris ca si cum ar fi caligrafiat cu penita. De asemenea, grafica omagiala este realizata ca si cum ar fi o imagine dintr-o carte de povesti, incluzand si scene cu personajele lui Dickens.
Charles John Huffam Dickens s-a nascut in 7 februarie 1812, in Portsmouth, Hampshire, fiind fiul lui John si al Elizabethei Dickens. In 1817, familia sa se muta in Chatham, Kent, in 1822 mutandu-se din nou, in cartierul Camden Town, Londra. Familia sa facea parte din nobilimea de mijloc, insa a fost trimisa la inchisoarea datornicilor din cauza ca tatal sau a pierdut o suma mare de bani.
La varsta de 12 ani, Charles Dickens este destul de matur ca sa munceasca zece ore pe zi in fabrica de crema de ghete a lui Warren (aflata in apropiere de statia de cale ferata Charing Cross), pentru sase silingi pe saptamana. Cu acesti bani trebuie sa-si achite cazarea si sa incerce sa-si ajute familia. Dupa o perioada de timp, situatia familiei se imbunatateste in urma unei mosteniri venite din partea familiei tatalui.
Familia Dickens iese din inchisoarea saracilor, dar mama sa il lasa sa lucreze in continuare la fabrica de crema de ghete. Dickens n-o va ierta niciodata si acest resentiment, precum si situatia grea a clasei in mijlocul careia si-a trait o parte din copilarie vor deveni teme majore ale operei sale.
Din 1827 a inceput sa lucreze ca functionar intr-un birou de avocatura, avand sansa sa ajunga avocat. Nu i-a placut insa aceasta profesie si dupa o scurta perioada de timp, in care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist. Reportajele sale vor fi publicate sub titlul "Sketches by Boz", Boz fiind pseudonimul sau literar. Va continua sa publice in ziare cea mai mare parte a vietii. In acesti ani publica primul sau roman, "The Pickwick Papers".
Pe 2 aprilie 1836 se casatoreste cu Catherine Hogarth, impreuna cu care va avea zece copii. In acest an accepta un post de editor la Bentley‘s Miscellany, unde va ramane pana in 1839. Alte doua ziare la care a publicat foarte mult au fost Household Words si All the Year Round.
In 1842, calatoreste impreuna cu sotia in Statele Unite ale Americii, calatorie pe care o descrie in "Notele americane" care vor sta la baza romanului "Martin Chuzzlewit". In 1856, popularitatea si banii castigati pe carti ii permit sa cumpere proprietatea Gad’s Hill, o casa enorma din Higham, Kent, prin care se plimba in copilarie si in care visase sa traiasca. In 1868 divorteaza de sotia sa.
In 1868, Dickens face a doua calatorie in SUA si isi continua turneele in Scotia si Irlanda. In timpul unui astfel de turneu sufera un prim infarct in anul 1869.
Petrece mult timp in intalniri cu cititorii, unde citeste din cele mai bune romane ale sale. Fascinatia sa pentru teatru ca mijloc de evadare din real este reflectata in romanul "Nicholas Nickleby".
Pe 2 decembrie 1867 are prima intalnire cu cititorii in Statele Unite, la New York.
Se stinge din viata la 9 iunie 1870, in urma unui atac de cord. Este inmormantat in Coltul poetilor din Catedrala Westminster.
Printre cele mai importante opere ale sale se numara: "Oliver Twist", "Nicholas Nickleby", "A Christmas Carol", "David Copperfield", "A Tale of Two Cities" si "Great Expectations". Multe dintre operele sale au fost ecranizate cu succes.
Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.

(Sursa: MEDIAFAX)