Ziarul Financiar informeaza : Guvernul vrea sa stie numele, CNP-ul si adresa tuturor posesorilor de cartele preplatite

Guvernul ii va obliga pe furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sa retina datele de identificare ale utilizatorilor de servicii PrePay, dupa ce o initiativa legislativa elaborata pe aceasta tema de mai multi deputati PDL a fost respinsa in toamna de catre Parlament. La mijlocul anului 2011 numarul total de cartele preplatite active era de 14,28 milioane. Proiectul de lege a fost deja inclus in programul legislativ al Executivului pentru acest an, avand ca termen limita de aprobare in Guvern sfarsitul lunii august.
"Prin actul normativ se urmareste reglementarea la nivel national a obligatiei furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de a retine datele de identificare ale utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay", se arata in documentul guvernamental. Anul trecut, mai multi deputati PDL au initiat o propunere legislativa privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobila de a solicita si colecta datele personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay, argumentata prin numarul mare de apeluri false catre sistemul de urgenta 112.
Potrivit proiectului, utilizatorul ar fi fost obligat sa prezinte un act de identitate la achizitionarea unei cartele PrePay pentru a fi inregistrat ca in cazul abonamentelor, iar furnizorul de servicii de telecomunicatii sa suspende numerele de telefon ale utilizatorilor care, in decurs de sase luni, nu au prezentat un act de identitate. Proiectul a fost respins atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor.