Jurnalul National informeaza : Un adolescent din patru poate sa-si piarda auzul din cauza muzicii ascultate la maximum, la iPod si MP3 (Autor: MAGDA MARINCOVICI)

In cel mult doua decenii, o generatie surda!

In cel mult doua decenii, o generatia de tineri ar putea prezenta tulburari de auz, mai severe chiar decat persoanele in varsta, din cauza obiceiului de asculta muzica la iPod si MP3, la maximum.
Mai tare. Si mai tare. Din ce in mai multe ore. Este reteta sigura prin care tinerii care asculta muzica la iPod, MP3 sa ramana surzi. Spe¬cia¬listii atrag atentia asupra consecintelor nefaste in privinta auzului tinerilor care fac o pasiune din a asculta mu¬zica la casti. Ei vorbesc despre o ve¬ritabila "epidemie a tulburarilor auditive". Un adolescent din patru se afla intr-un real pericol de a-si pierde auzul ca rezultat direct a obiceiului de a asculta muzica la iPod si MP3, foarte tare, avertizeaza profesorul Chava Muchnik, de la Universitatea din Tel Aviv, intr-un studiu publicat recent in International Journal of Audiology.
Profesorul Chava Muchnik a inclus in acest studiu aproximativ 289 adolescenti intre 13 si 17 ani, dintre care 80% foloseau MP3, 21% ascultau intre 1 si 4 ore, iar 8%, peste 4 ore, zilnic. Consecintele sunt alarmante: in 10-20 de ani, s-ar putea ca o generatie de tineri sa sufere de surditate partiala, respectiv, sa prezinte tulburari auditive majore, diagnosticate in cazul unor persoane in varsta. Potrivit specialistilor, surditatea poate aparea dupa expunerea prelungita la zgomot, deoarece celulele din urechea interna sunt treptat distruse.
Pentru a preveni un asemenea fenomen periculos, profesorul Chava Muchnik recomanda limitarea la 100 decibeli volumul maxim al iPod si MP3, in conditiile in care la aceste aparate sonorul ajunge la 130 de decibeli si inca de la 80 de decibeli urechea are de suferit. Autorul studiului considera ca trebuie lansate campanii de preventie care sa vizeze atat sensibilizarea copiilor, cat si a parintilor asupra pericolului reprezentat de decibeli peste limitele admise. De asemenea, campaniile trebuie sa vizeze si cluburile unde petrec tinerii si unde, frecvent, zgomotul depaseste limitele normale.