Google sarbatoreste 374 ani de la ziua de nastere a lui Nicolae Steno, anatomist danez, geolog, si prelat romano-catolic.
El s-a nascut in 11 ianuarie, (in ziua de Anul Nou, calendarul iulian) 1638 in Copenhaga.
Nicolas Steno (initial Niels Stensen - latinizat la Nicolaus Steno) a fost un pionier danez atat in anatomie cat si in geologie. El este considerat parintele geologiei si stratigrafiei.
In observatiile sale geologice, el a fost primul care a realizat ca scoarta terestra contine o istorie cronologica a evenimentelor geologice care ar putea fi descifrate de un studiu atent al straturilor rocilor si fosilelor.
In 1669 el a facut o descoperire cristalografica fundamentala ca toate cristalele de cuart au aceleasi unghiuri intre fetele corespunzatoare.
In secolul XVII studiul cuartului (de catre Nicolas Steno) a pregatit terenul pentru cristalografia moderna. Nicolas Steno a descoperit ca nu conteaza cat distorsioneaza un cristal de cuart, pentru ca fetele lungi ale prismelor fac intotdeauna un unghi perfect de 60 grade.
Charles Sawyer a inventat procesul de fabricatie comerciala a cristalului de cuart in Cleveland, Ohio, Statele Unite ale Americii. Acesta inventie a initiat tranzitia de la exploatarea si taierea cuartului la aplicatiile electrice de cuart fabricat.
El s-a convertit de la luteranism la romano-catolicism in 1667, a devenit preot in 1675, si vicar apostolic in Europa in 1677. In devotamentul sau pentru lucrarea misionara a abandonat stiinta.
Nicolas Steno a murit la 25 noiembrie 1686. In 1987 el a fost declarat "beatus" - primul pas de a fi declarat sfant - de catre Papa Ioan Paul al II-lea. El este numit de catre catolici Binecuvantatul Nicolas Steno.