Gandul informeaza: Wikileaks publica lista firmelor care dezvolta tehnologie de spionaj folosita in toata lumea

Site-ul Wikileaks a publicat astazi mai multe documente despre firmele care dezvolta tehnologii de supraveghere si despre transformarea acestei industrii intr-o afacere la nivel mondial. Baza de date prezenta pe site contine 287 de documente intitulata "spy files" si contine documente de la companii de profil din peste 25 de tari. Printre documente nu apare vreo firma care opereaza din Romania.
"Societatile de supraveghere deturneaza computerele personale si terminalele mobile, inregistreaza fiecare folosire a lor, cat si fiecare locatie, chiar si sunetele din camerele in care se afla", anunta Wikileaks.
Noile documente date publicitatii furnizeaza detalii asupra companiilor care fac miliarde de dolari din vanzarea instrumentelor tehnologice de urmarire. Majoritatea cumparatorilor de astfel de produse sunt chiar guvernele anumitor state, afirma Wikileaks.
De asemenea, organizatia afirma ca aceasta industrie a luat avant o data cu data de 11 septembrie 2001, cand cele doua turnuri World Trade Center din New York au fost distruse.
Wikileaks a realizat o harta interactiva cu firmele care supravegheaza in fiecare tara in parte.
Companiile care produc aparate tot mai sofisticate de supraveghere isi vand tehnologia la nivel mondial, aceasta industrie fiind in acest moment nereglementata, sustine Wikileaks. Agentiile de informatii sau fortele militare au capacitatea sa intercepteze apelurile telefonice si computerele fara ajutorul sau cunostinta furnizorilor de servicii de telecomunicatii.
Tehnologia de supravegheat, vanduta dictatorilor
Cand cetatenii din Egipt sau Libia au reusit sa rastoarne regimurile dictatoriale in acest an, au fost descoperite mai multe camere de ascultare unde se foloseau dispozitive cumparate de la firme din Marea Britanie (Gamma), Franta (Amesys), Africa de Sud (VASTech) sau din China (ZTE Corp), precizeaza Wikileaks.
Pe de alta parte, companiile de profil dezvolta si troieni informatici, care pot patrunde in sistemele computerelor, cat si ale telefoanelor mobile, inclusiv pentru modele precum iPhone, Blackberry sau Android.