fin.ro informeaza: Cum spera Wikipedia sa-si rotunjeasca veniturile anul acesta

Wikipedia, enciclopedia virtuala al carei continut este generat de utilizatori, a dat drumul campaniei de strangere de donatii pe care o organizeaza anual pe durata a aproximativ doua luni.
Anul acesta indemnul la donatii ii apartine tot lui Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, la fel ca si anul trecut, dupa ce, se pare, el a avut mai mult succes in mobilizarea oamenilor sa doneze. Astfel, anul trecut sumele stranse au crescut de 15 ori, tinta fixata de Wikimedia, ONG-ul din spatele enciclopediei fiind de 16 milioane de dolari.
"Este posibil ca Google sa deina aproape un milion de servere. Yahoo are aproximativ 13 000 de angajai. Noi avem 679 de servere si 95 de angajati. Wikipedia este al cincilea site pe internet, servind 450 de milioane de oameni diferiti in fiecare luna - cu miliarde de vizualizari ale paginilor. Comertul este binevenit. Reclama nu este ceva malefic. Dar nu apartine acestui loc. Nu la Wikipedia", scrie Wales in mesajul postat pe site explicand ca ar fi putut transforma Wikipedia intr-o afacere profitabila prin vanzarea de reclama, dar nu acesta a fost scopul sau.
"Daca fiecare persoana care citeste acest mesaj ar dona 5 dolari, nu ar mai fi nevoie decat de o singura zi pe an pe care sa o dedicam strangerii de fonduri. Dar nu toata lumea poate dona. Si asta nu e o problema. In fiecare an, indeajuns de multi oameni decid sa doneze. In acest an va rugam sa contribuiti cu 5 dolari, 10 euro, 1000 de yeni sau orice alta suma credeti ca ar ajuta si susine Wikipedia", a mai scris Wales.
Donatorii romani pot opta pentru suma de 20, 35, 75, 150, 250, 300, 7.500 sau orie alta suma, prin card de credit sau transfer bancar.
Potrivit informatiei de pe site, banii vor fi investiti in tehnologie, respectiv servere, latime de banda, intretinere, dezvoltare, dar si in oameni. "Celelalte site-uri din top 10 au sute de angajati. Noi avem mai putin de 100, iar donatia dvs. ar fi o investitie foarte buna intr-o organizatie non-profit", se argumenteaza pe site.