Fotografia a fost inventata de Louis Daguerre in 1839 in Franta, si in Anglia de William Fox Talbot. La inceputurile fotografiei, expunerea unei poze dura aproximativ o zi. Noua tehnologie a devenit populara atunci cand materialele fotosensibile imbunatatite au permis realizarea instantaneelor.
Louis Jacques Mande Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franta), este considerat parintele fotografiei, prin inventia sa numita daghereotipie.
Era un artist plastic, mai precis intai decorator de teatru, apoi pictor de decoruri. Executa decoruri remarcabile pentru Opera si sala Aladin din Paris.
Insa devine foarte cunoscut cu ocazia unor spectacole de "Diorama", impreuna cu Charles Marie Bouton (1822) inventatorul acestui sistem, care consta in prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m in cazul lor), alcatuit din diferite planuri si care, sub aspectul unui joc de lumini, da spectatorului impresia realitatii. (Se pot realiza si prin proiectii ale unor imagini statice desenate sau fotografiate pe un suport translucid.)
In anul 1826 il cunoaste pe Joseph Nicephore Niepce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, lucru care-i reusise. Impreuna perfectioneaza sistemul, punand la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Foloseste ca agent sensibilizator iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare in vapori de mercur se obține o imagine negativa in relief (o matrita).
Inventia este prezentata Academiei Franceze de Stiinte la 19 august 1839 si a obtinut brevetul. Fotografia se raspandeste rapid nu numai in Franta, ci in toata lumea.

Sursa: Wikipedia