Parlamentor.ro informeaza: Parlamentul european vrea ca neutralitatea internetului sa fie definita si impusa prin legislatia UE
Parlamentul european a adoptat joi o rezolutie prin care solicita Comisiei Europene sa faca mai mult pentru a garanta respectarea principiului neutralitatii internetului in UE, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential de furnizorii de internet. Legislatia europena nu are inca stabilita o definitie a "neutralitatii internetului". La inceputul lui 2010, un sondaj al Organismului autoritatilor europene de reglementare in comunicatii electronice (OAREC) a identificat cazuri de blocare si taxare suplimentara in cazul serviciilor de telefonie prin internet (VoIP) din partea unor operatori de telefonie mobila din Austria, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Romania.
In luna aprilie din acest an, Comisia Europeana a solicitat o ancheta pentru verificarea respectarii principiului neutralitatii internetului in UE. Investigatia va fi realizata de Organismului autoritatilor europene de reglementare in comunicatii electronice (OAREC) si rezultatele vor fi publicate pana la sfarsitul anului.
Parlamentul european a cerut in rezolutia adoptata joi ca in termen de sase luni de la publicarea rezultatelor acestui raport, Comisia Europeana sa precizeze daca este nevoie de alte reglementari legislative pentru garantarea libertatii de expresie, a liberului acces la informatie sau a libertatii de alegere a europenilor. 


Rezolutia stipuleaza ca ar ajuta daca CE ar stabili un set clar de masuri care sa garanteze aplicarea cerintelor de respectare a principiului neutralitatii internetului cerut in legislatia telecom. O definitie a "neutralitatii internetului" nu este inca in mod clar stabilita in legislatia UE.
In linii mari este principiul potrivit caruia toate datele de pe internet trebuie tratate in mod egal, indiferent de sursa sau de destinatia lor, iar utilizatorii trebuie sa poata accesa continutul sau aplicatia pe care o doresc. Blocarea traficului pe internet poate insemna fie ingreunarea accesului la anumite website-uri sau servicii internet, fie restrictionarea acestuia.
Ministrii transporturilor, telecomunicatiilor si energiei din fiecare stat membru UE se vor intalni la data de 13 decembrie 2011, tot acum urmand sa fie adoptate si concluziile privind neutralitatea internetului.