HotNews informeaza : Fenomenul Wi-Fi: Tot mai multe autocare au internet gratuit wireless. CFR inca analizeaza daca sa ofere internet gratuit pentru calatori

Accesarea gratuita a internetului wireless prin hotspot-uri WiFi este un fenomen care ia amploare in tara: de la cafenele si locuri publice la metrou si in autocare. Circa 50 de autocare care circula in prezent pe traseele Bucuresti - Constanta - Mangalia si Bucuresti - Ramnicu Valcea ofera in pretul biletului si internet gratuit WiFi, a declarat pentru HotNews.ro Paul Cranja, directorul firmei Bileteria, care gestioneaza sistemul Autogari.ro. Urmatorul pas ar putea fi internetul wireless gratuit in trenuri. Ca si in 2010 insa, oficialii CFR Calatori spun ca acest lucru este in analiza. Totusi, intr-un sondaj pe site-ul propriu, romanii sunt intrebati daca ar alege sa mearga cu trenurile IC (Inter City) daca, la clasa I, ar avea internet gratuit si pe ruta Bucuresti-Cluj-Napoca chiar s-a introdus acest serviciu business.

• "Din cunostintele noastre Antares Transport, Dacos, Simpa Trans, GSM Trans ofera internet gratuit pe traseele Bucuresti - Constanta - Mangalia si Bucuresti - Ramnicu Valcea. Din informatiile detinute este vorba de pana in 50 de autocare. Exista autogari care au internet wireless cum ar fi Autogara IDM Basarab Kennedy din Bucuresti. Normandia urmeaza a dota autocarele cu aceasta facilitate dupa ce a dotat autogarile proprii cu acest serviciu. In urmatoarea perioada vom avea o statistica clara in randul partenerilor Autogari.ro", a declarat pentru HotNews.ro Paul Cranja, directorul firmei Bileteria, care gestioneaza sistemul Autogari.ro.
Autogari.ro este un site independent cu informatii despre programul curselor auto din tara, iar Paul Cranja sustine ca sistemul gestioneaza 4876 trasee si 6248 statii si autogari din Romania si Europa pe trasee judetene, interjudetene si internationale.
Cum explica acesta aparitia acestui serviciu pe autocare? "Este o activitate necesara care ‘scurteaza‘ durata calatoriei dar si un avantaj in fata concurentei", a spus directorul Bileteria.
GSM Trans este unul dintre operatorii de autocare cu internet gratuit pe ruta Bucuresti-Mangalia, pretul biletului pe aceasta ruta fiind de 50 de lei.

• "Avem montat pe fiecare autocar cate un router WiFi prin care, in baza unui abonament la un operator pe care il achitam noi, oferim internet gratuit calatorilor. Toate cele 6 autocare care circula zilnic pe ruta Bucuresti-Constanta-Mangalia (tur-retur) asigura internet gratuit. Pretul unui abonament este de circa 10 euro pe luna (plus TVA)", a precizat pentru HotNews.ro Cristi Stan directorul executiv al firmei Gifan Strong, care opereaza autocarele GSM Trans.
In afara de autocare, in Bucuresti se poate accesa gratuit internetul wireless la metrou prin reteaua de hotspoturi WiFi a RCS&RDS sau prin retele mobile 3G ale Orange si Vodafone.

• Primele semne de introducere a internetului gratuit si in trenuri

Chiar daca mai greu, fenomenul pare sa se extinda si la calatoria cu trenul. Inca din 2010, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, declara pentru HotNews.ro ca internetul wireless in trenurile de calatori de lung parcurs nu poate fi accesat in toate zonele, in conditiile in care nici un furnizor de internet nu poate asigura continuu semnal, dar CFR Calatori si mai multi operatori de telefonie mobila au demarat masuratori pentru a evalua situatia. Contactati de HotNews.ro, oficialii ministerului Transporturilor au revenit cu detalii, precizand ca masuratorilor si discutiile pentru internet wireless in tren au avut loc cu Vodafone si Orange.
S-a mai intamplat ceva in acest an? Intr-un sondaj postat in vara acestui an pe site-ul propriu,CFR Calatori intreaba calatorii daca ar alege sa mearga cu trenurile IC (Inter City) daca, la clasa I, ar avea internet gratuit. Aproape 80% dintre respondenti au raspuns afirmativ.
Sunand la Informatii CFR Calatori ni s-a indicat faptul ca "trenul IC de pe ruta Bucuresti -Cluj Napoca cu plecare la ora 13.00 are internet gratuit daca are vagonul de business". Informatii similare legate doar de aceasta ruta sunt si pe site-ulInfo.MersulTrenurilor.ro.
La nivel oficial, reprezentantii de la departamentul de presa al MTI/CFR spun insa ca introducerea internetului gratuit in trenuri este inca in analiza.
"Functionarea in conditii de calitate a serviciului de internet in timpul calatoriilor cu trenul este strans legata de indeplinirea unor conditii tehnice specifice. La momentul actual sunt inca in analiza mai multe posibilitati tehnice in vederea realizarii logisticii aferente pentru imbunatatirea si fiabilizarea acestui serviciu", au precizat oficialii CFR.