REALITATEA.NET informeaza: O furtuna solara ar putea crea haos pe Terra
Explozia solara care a lovit campul magnetic al Pamantului sambata ar putea produce un adevarat haos daca ar fi sa ne luam dupa scenariile celor mai pesimisti specialisti, care sustin ca furtunile magnetice care-i urmeaza pot da peste cap satelitii, sistemele de comunicatii si retelele electric.
Retelele de energie, navigatia prin GPS, calatoriile cu avionul, serviciile financiare si comunicatii radio de urgenta ar putea fi afectate. Trecerea satelitilor in modul inactiv si deconectarea transformatoarelor de la centralele electrice ar putea proteja aceste dispozitive de efectul distrugator al furtunii solare.
Specialistii NASA sustin ca 2012 va fi un varf al acestor furtuni solare, dar au exclus ca acestea ar putea aduce un pericol major pentru Terra.
Cea mai mare explozie solara din ultimii cinci ani a avut loc in august, fenomenul lansand in spatiu un nor de zece miliarde de tone cu viteza de peste opt milioane de kilometri pe ora.
Oamenii de stiinta au avertizat ca exploziile solare ar putea avea efecte devastatoare pentru tehnologia umana peste aproximativ doi ani, cand vor atinge punctul maxim.
Kathryn Sullivan, secretar la Administratia Oceanica si Atmosferica a SUA, a declarat ca furtunile reprezinta o amenintare in crestere pentru comunicarile prin satelit, sistemele de navigatie si echipamentele de transmisie electrica. Furtunile solare elibereaza particule care pot dezactiva temporar sau chiar distruge circuitele computerelor.
O furtuna solara puternica ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decat cele produse de uraganul Katrina in 2005, a avertizat Academia americana de stiinte, intr-un raport publicat in 2008. Costul acestor pagube ar putea ajunge la doua trilioane de dolari in primul an dupa o astfel de catastrofa.
Acest raport a relevat in premiera vulnerabilitatea unor sectoare cheie: retelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzactiile financiare si comunicatiile prin radio.
Pe 13 martie 1989, o furtuna magnetica provocata de un flux de particule solare incarcate cu sarcina electrica au provocat o pana a retelei Hydro-Quebec, privand de electricitate peste 6 milioane de canadieni vreme de noua ore.
In 2003, o furtuna magnetica a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privand de electricitate o mare parte din populatia acestei tari. Si America de Nord a fost afectata serios de acea furtuna.
In 1921, o furtuna magnetica a generat o serie de curenti la sol, de 10 ori mai puternici decat cei inregistrati in 1989 in Quebec.