eNational informeaza: MARIE CURIE, Google Doodle: 144 de la nasterea primei femei care a primit un premiu Nobel

MARIE CURIE, nascuta in urma cu 144 de ani, la Varsovia, ca Maria Sklodowska, a fost omagiata luni de Google cu un logo special. Prima femeie care a primit un premiu Nobel a fost casatorita cu celebrul fizician Pierre Curie.
Marie Curie a revolutionat lumea stiintei. Poloneza stabilita in Franta si-a adus aportul esential in domeniul radioactivitatii naturale, cu aplicatii in medicina, potrivit wikipedia. Contributia sa in cercetare a fost recompensata cu doua premii Nobel - unul pentru Fizica (1903), pe care l-a primit impreuna cu sotul ei, savantul Pierre Curie si celalat pentru Chimie (1911). De altfel, Marie Curie a fost primul om de stiinta care a primit doua distinctii Nobel, pentru doua domenii de cercetare- Fizica si Chimie.
In 1903, Academia de Stiinte din Suedia le acorda sotilor Marie si Pierre Curie, dar si profesorului Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizica, in semn de "recunoastere a contributiei lor comune la cercetarea fenomenului radiatiilor, descoperit de profesorul Henri Becquerel". Nobel-ul pentru Chimie i-a fost decernat cercetatorului Marie Curie "in semn de apereciere a contributiilor sale in studierea chimiei, prin descoperirea elemenelor Radiu si Poloniu, prin izolarea Radiului si studierea naturii si componentei acestui element remarcabil", anuntau reprezentantii Comitetului Nobel.
Nascuta in Polonia, Marie Sklodowska- Curie a plecat in Franta, la 24 de ani, tara unde s-a stabilit si a studiat Fizica si Matematica. In 1896 s-a casatorit cu Pierre Curie, cu care a avut doua fete, Irene Curie, care, la randul ei, a fost cercetator, si Eve. Dupa moartea sotului sau, Pierre, in 1906, Marie Curie a continuat studiile in domeniul chimiei, fiind laureata cu Nobel in 1911.