zf.ro informeaza: Orange a iesit din vartejul marilor scaderi dupa cel mai mic declin din ultimii trei ani

Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala detinut de gigantul telecom France Telecom, a raportat venituri in scadere cu 2% in cel de-al treilea trimestru al anului dupa ce in anii de criza s-a confruntat cu scaderi trimestriale cuprinse intre 4 si 24%.
"Veniturile France Telecom in Europa au crescut cu 0,5% in T3 comparativ cu perioada similara a anului trecut dupa ce au inregistrat o crestere cu 0,3% in trimestrul anterior. In Romania s-a observat o imbunatatire semnificativa in 2011, cu un declin de numai 2%, dupa ce veniturile au scazut cu 4,9% in T2 si cu 6,3% in T1. Romania a inregistrat rezultate semnificativ mai bune, in timp ce in Europa de Vest au scazut vanzarile de telefoane mobile", se arata in raportul France Telecom.
Orange Romania, cu afaceri de peste 988 de milioane de euro, se afla pe locul doi in randul celor mai profitabile companii din Romania (dupa Petrom), cu un profit net de 222 de milioane de euro in 2010.
"Am obtinut rezultate incurajatoare in trimestrul trei din 2011, atat ca venituri, cat si ca numar de clienti: veniturile totale au crescut cu 3% (fata de trimestrul doi -n.red.), iar numarul de clienti cu 1% comparativ cu trimestrul precedent al anului", a spus Jean-Francois Fallacher, executivul care ocupa de la jumatatea acestui an functia de CEO al Orange Romania, in locul lui Thierry Millet, cel care a condus compania timp de doi ani si jumatate.
Veniturile Orange Romania au ajuns in T3 la valoarea de 241 milioane de euro, cu 3% mai mult decat in trimestrul doi, insa sunt mai mici cu 2% fata de perioada similara a anului trecut, cand erau de 246 de milioane de euro.
Imbunatatirea situatiei incasarilor Orange in ultimele trei luni a venit pe fondul extinderii portofoliului de produse pentru abonamente si terminale si prin includerea in oferta a unor produse precum BlackBerry sau tableta Samsung.
De asemenea, compania, care are in prezent peste 2.700 de angajati, si-a asumat obiectivul de a acoperi pana in 2012 un procent de 98% din populatia Romaniei cu internet mobil de mare viteza. In prezent insa, Vodafone, numarul doi pe piata, are cea mai extinsa retea de internet mobil din punctul de vedere al acoperirii si al vitezei de transfer de date. Reteaua 3G a Vodafone acopera 90% din populatia Romaniei.
Raportat la scaderea totala a veniturilor Orange in primele trei trimestre ale fiecarui an, se poate observa ca afacerile grupului au inceput sa-si revina: fata de 2010, cand scaderea medie a veniturilor in primele trei trimestre era de 8,7%, in aceeasi perioada din 2011 scaderea medie a veniturilor inregistrate a fost la jumatate, de numai 4,4%. Astfel, in primele noua luni din acest an Orange a avut venituri de aproape 700 mil. euro.
Piata telecom se afla in fata unor transformari de amploare, mai ales din cauza dezvoltarii internetului. Lupta dura pentru clienti intre cinci mari grupuri locale - Orange, Vodafone, Romtelecom, RCS& RDS si UPC Romania - a dus la construirea unei infrastructuri (in multe cazuri) de o mai buna calitate decat in Occident, dar la preturi care dau frisoane directorilor financiari. Impreuna, cei cinci mari jucatori din telecom - din care doar unu, RCS&RDS, este controlat de un om de afaceri roman (Zoltan Tsezari) - au avut anul trecut un business cumulat de circa 3,5 m¬liarde de euro si peste 22.000 de angajati.