Agerpres informeaza: Comisia Europeana solicita Germaniei si Romaniei sa transpuna integral normele UE in domeniul pastrarii datelor
Comisia Europeana a solicitat joi in mod oficial Germaniei si Romaniei sa ia masuri in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul pastrarii datelor, in termen de doua luni, informeaza un comunicat.
Executivul european noteaza ca, de la momentul pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Germaniei si, respectiv, a Romaniei, a hotararilor de anulare a legilor nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor, cele doua tari nu au aratat cand si in ce mod vor adopta noile acte legislative in materie.
Directiva privind pastrarea datelor obliga companiile de telefonie si furnizorii de servicii de internet sa stocheze datele privind traficul de telecomunicatii si localizarea, in scopuri legate de aplicarea legii.
Intarzierile inregistrate in prezent in Germania si Romania in ceea ce priveste transpunerea directivei in legislatia nationala ar putea avea un impact negativ asupra pietei interne a comunicatiilor electronice si asupra capacitatii autoritatilor politienesti si judiciare de a depista, a cerceta si a urmari penal infractiunile grave, precizeaza CE.
Prin urmare, Comisia a decis sa adreseze acestor tari doua avize motivate (a doua etapa a procedurii de infringement), solicitandu-le sa remedieze aceasta incalcare a dreptului UE.
Bruxellesul reaminteste ca Germania (in ianuarie 2008) si Romania (in noiembrie 2008) au notificat Comisia cu privire la masurile nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor. Cu toate acestea, la 2 martie 2010, Curtea Constitutionala a Germaniei a anulat anumite dispozitii ale Legii privind supravegherea telecomunicatiilor din 31 decembrie 2007. In data de 8 octombrie 2009, Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat o hotarare similara prin care Legea nr. 298/2008 a fost declarata neconstitutionala. Cele doua instante nu au dispus ca Directiva privind pastrarea datelor, in sine, ar fi neconstitutionala. Cu toate acestea, desi niciuna din concluziile enuntate in hotararile celor doua Curti Constitutionale nu exclude transpunerea completa a directivei intr-o maniera conforma cu dispozitiile constitutionale din Germania si Romania, inca nu au fost adoptate noi acte legislative.
La 17 iunie 2011, Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere Germaniei si Romaniei. Germania a raspuns in data de 16 august 2011 si a informat Comisia ca Ministerul de Justitie al Germaniei a elaborat o propunere de transpunere a directivei, care, in prezent, se afla in faza de consultare interministeriala. De asemenea, informatiile furnizate de autoritatile romane confirma faptul ca negocierile privind o noua lege sunt inca in derulare la nivel interministerial.
In absenta unor proiecte de lege care sa transpuna integral Directiva privind pastrarea datelor si in lipsa unor calendare detaliate pentru adoptarea acestora, Comisia a decis sa adreseze Germaniei si Romaniei un aviz motivat.
Directiva privind pastrarea datelor (2006/24/CE) a fost adoptata in 2006 si ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala pana la data de 15 septembrie 2007, statele membre avand posibilitatea de a amana pastrarea datelor comunicatiilor privind accesul la internet, posta electronica si telefonia prin internet, pana la 15 martie 2009.
Pastrarea datelor se refera la stocarea datelor privind traficul si localizarea care rezulta din comunicatiile electronice (si nu datele privind continutul comunicatiilor). In temeiul directivei, datele privind traficul si localizarea pastrate de catre furnizorii de servicii de internet si societatile de telefonie vor fi puse doar la dispozitia autoritatilor nationale de aplicare a legii, in anumite cazuri, in conformitate cu legislatia nationala, si dispozitiile relevante ale dreptului UE si ale dreptului public international.
In aprilie 2011, Comisia a adoptat un raport de evaluare care analizeaza modul in care statele membre au transpus directiva si care evalueaza folosirea datelor pastrate si impactul asupra operatorilor si consumatorilor.