Ziarul Financiar informeaza: Francezii de la TDF si operatorul de sateliti SES, interesati de trecerea la televiziunea digitala in Romania
Grupul francez TDF - care a construit si opereaza retele de televiziune digitala terestra in mai multe tari europene - si SES (Astra) - unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicatii prin satelit - sunt interesate sa participe la procesul de trecere la televiziunea digitala in Romania, au declarat reprezentanti ai celor doua companii in cadrul conferintei "International Digital Forum", organizata in Bucuresti de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.
"Suntem in continuare interesati sa participam la procesul de digitalizare din Romania, insa totul depinde de cadrul legal si de conditiile care vor fi stabilite de Guvernul Romaniei", a declarat pentru ZF Helmut Egenbauer, presedinte pentru Europa Centrala al firmei franceze. "Va trebui sa vedem cine va construi infrastructura, cine va detine turnurile de comunicatii, daca acestea pot fi inchiriate... Sunt multe elemente care vor fi luate in calcul inaintea unei decizii", a adaugat Egenbauer.
TDF a achizitionat anul trecut caietul de sarcini la licitatia care ar fi trebuit sa desemneze primii operatori de televiziune digitala din Romania, insa Guvernul a anulat pe neasteptate, pe ultima suta de metri, procedura de selectie care era gestionata de Autoritatea de Reglementare in Comunicatii. Caietul de sarcini mai fusese achizitionat de RCS& RDS, Radiocom, Media Sat, Romtelecom, ORS (Austria) si General Satellite (Rusia).
Trecerea la televiziunea digitala, programata initial pentru anul 2012, a fost amanata astfel pentru 2015, anul in care toate tarile din UE trebuie sa finalizeze acest proces.Prin televiziunea analogica terestra utilizatorii pot receptiona gratuit cu o antena obisnuita emisiunile transmise de posturile publice (TVR1, TVR2 etc.) si de cele mai mari statii comerciale (PRO TV etc.). In Romania aproximativ 450.000 din cele 7,5 milioane de gospodarii utilizeaza servicii TV analogice.
In cazul trecerii la televiziunea digitala aceste gospodarii ar fi trebuit fie sa se aboneze la un operator de cablu sau satelit TV, fie sa cumpere un decodor special pentru a putea receptiona in continuare emisiuni TV.
Amanarea trecerii la televiziunea digitala duce la intarzierea eliberarii unui spectru radio care ar putea fi utilizat extrem de eficient de operatorii telecom pentru furnizarea de servicii de internet mobil.
Pentru a difuza posturile TV in format digital este necesara insa construirea unei noi infrastructuri care trebuie sa acopere teritoriul tarii. O solutie mai ieftina si mai eficienta, spun reprezentantii SES, ar fi si utilizarea transmisiilor prin satelit.
SES, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicatii de satelit din lume, o companie ale carei servicii sunt folosite si in aproximativ 5 milioane de gospodarii din Romania, este interesata de acest proces, a spus pentru ZF Sybren De Vries, director adjunct de vanzari pe Europa al SES. "Nu facem presiuni, insa suntem interesati de acest proces. Romania are avantajul de a vedea cum au mers lucrurile in alte tari si sa aleaga solutia care o avantajeaza cel mai mult. Folosirea satelitilor ar fi o solutie pe termen lung si eficienta", a spus De Vries. Intrebat care estimeaza ca ar fi impactul semnarii unui contract de participare la procesul de digitalizare a transmisiilor TV din Romania, De Vries a spus ca in acest moment e greu de estimat acest lucru. "Nu se poate spune acum care ar fi impactul in venituri. Costul ar fi determinat in urma negocerilor. Noi am fi fericiti sa semnam si astazi un contract".
Insa, daca firmele care ar putea castiga de pe urma acestui proces de intrerupere a emisiilor TV analogice vorbesc despre termene in care procesul ar putea fi finalizat - reprezentantii Guvernului evita sa avanseze un termen la care procesul va fi finalizat.
Actele normative care reglementeaza trecerea Romaniei de la televiziunea analogica la cea digitala sunt in circuitul de avizare de la ministere iar un termen in care acestea vor primi unda verde nu poate fi estimat, a declarat ministrul comunicatiilor Valerian Vreme, care a participat si el la conferinta "International Digital Forum".
Reprezentantul Guvernului a evitat abil intrebarile pe aceasta tema cu declaratii generale in legatura cu acest subiect, evitand astfel sa mai avanseze vreun termen in legatura cu trecerea la televiziunea digitala.
"Din punct de vedere tehnic, Romania este pregatita sa faca acest pas foarte rapid", a spus Vreme. Cand? "Calendarul depinde de avizele primite de la celelalte ministere. Cand avem acest avize putem face trecerea in cateva luni". Se lupta ministerul comunicatiilor pentru ca acest act sa depaseasca rapid acest circuit de avizare? "Noi am tratat foarte serios aceasta problema. Absolut la fiecare discutie am purtat discutii si negocieri", a spus Vreme.
Guvernul a amanat in august 2010 cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data trecerii Romaniei la televiziunea digitala. Decizia de a amana cu trei ani tranzitia la televiziunea digitala a dus la anularea unei "licitatii" aflate in curs la care participau sapte companii locale si internationale si care era organizata de Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Companiile cumparasera caietul de sarcini, iar la data emiterii hotararii de catre Guvern, ANCOM astepta ofertele companiilor. ANCOM prelungise termenul de primire a ofertelor pana la data de 17 septembrie. Stabilirea castigatorilor urma sa fie realizata prin procedura de selectie comparativa.
Caietul de sarcini fusese achizitionat de companiile locale RCS&RDS, Radiocom, Media Sat si Romtelecom si firmele straine TDF (Franta), ORS (Austria) si General Satellite (Rusia).
In octombrie 2010 Vreme declara ca Ministerul Comunicatiilor (MCSI) va prezenta in "urmatoarele doua-trei luni" o noua strategie de trecere la televiziunea digitala, care se va sincroniza si cu deciziile Consiliului Uniunii Europene in acest domeniu, a declarat ieri ministrul comunicatiilor Valerian Vreme. "Exista in minister un departament care se ocupa de intocmirea acestei strategii".
Intrebat despre modul cum va proceda MCSI in privinta alocarii unei licente catre o entitate controlata de stat, Vreme a spus ca sunt analizate "plusurile si minusurile" mai multor variante. "Exista posibilitatea ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sau Societatea Romana de Televiziune sa primeasca spre utilizare o astfel de licenta TV", a spus ministrul.