Cerintele europene in materie de reciclare de deseuri obliga primariile la investitii serioase in domeniu. Amortizarea costurilor s-ar putea face fie din buzunarul craiovenilor, fie din pretul obtinut prin vanzarea deseurilor catre firmele specializate in reciclare.
Amenajarea punctelor de colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice (DEEE) ar putea umfla pretul gunoiului, deoarece autoritatile locale ar fi nevoite sa faca investitii serioase in acest sens. Colectarea selectiva a acestor tipuri de deseuri este o cerinta europeana.
Producatorii si importatorii de produse electronice si electrocasnice trebuie sa-si infiinteze aceste puncte de colectare si sa stranga cantitati egale de rebuturi cu cele livrate pe piata, pentru a nu mai cotiza la fondul de mediu. Firmele pot sa delege aceasta activitate unor asociatii specializate. De asemenea, potrivit art. 5 din HG nr. 448/2005, autoritatile publice locale au obligatia sa stranga separat acest tip de deseuri de la gospodariile particulare si sa puna la dispozitia producatorilor si importatorilor de electronice si electrocasnice spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de colectare selectiva a acestora. Pana la sfarsitul lui 2006, cate un punct de colectare era obligatoriu si pentru fiecare oras cu peste 20.000 de locuitori.
Cerintele europene sunt stricte si in ceea ce priveste cantitatea de deseuri de acest tip colectate.
Pana la 31 decembrie 2006, rata medie anuala de colectare selectiva pe cap de locuitor provenita din gospodarii ar trebui sa fie de cel putin doua kilograme. Pana la sfarsitul lui 2008, aceasta ar urma sa creasca progresiv pana la opt kilograme pe cap de locuitor. In aceste conditii, un oras de dimensiunile Craiovei ar trebui sa produca o medie anuala in acest an de 600 de tone,iar in 2008 de 1.200 de tone.
Proiect de 500.000 de euro, neeligibil
Cu toate acestea, Angajatii Serviciului Public de Salubritate (SPS) Craiova abia daca au reusit sa colecteze trei tone de astfel de deseuri, care sunt depozitate pe o platforma de langa incineratorul propriu, la iesirea din oras. Problema este ca SPS nu stie ce cum sa procedeze cu deseurile, din cauza ca nu au aparut firmele care sa le recicleze.
"Avem o problema cu aceste tipuri de deseuri. Legea este in vigoare, dar lipseste veriga finala, cumparatorul care le recicleaza", a declarat directorul SPS, Sorin Ciobanu. Primaria a intentionat sa realizeze un centru-pilot de reciclare, pentru care a intocmit un proiect in valoare de 500.000 de euro, bani care urma sa vina din fondul de mediu al ministerului de resort.
"A picat proiectul, pentru ca a fost nedeclarat neeligibil. Noi am alocat sase miliarde de lei pentru realizarea unor puncte de colectare selectiva a deseurilor, in zona centrala a orasului. Dar deocamdata nu putem extinde proiectul, pentru ca multe platforme de cartier sunt retrocedate de instante fostilor proprietari. Nici nu mai stim ce sa facem, unde sa le mai mutam. Probabil ca vor da in custodie fiecarei asociatii de proprietari tomberoane pentru a colecta acolo deseurile", a spus, la randul sau, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, cel care coordoneaza serviciile care se ocupa de curatenia orasului.
In ceea ce priveste pretul gunoiului, autoritatile locale au admis ca el ar putea creste in conditiile date mai sus. De cealalta parte, alte voci sustin ca el ar trebui sa scada, avand in vedere ca primaria ar castiga bani frumosi daca ar livra aceste deseuri unor firme specializate de reciclare.