HotNews informeaza : Un fenomen Wi-Fi in Romania? In tara apar tot mai multe zone de acces gratuit la internet wireless
Roman si Mangalia sunt impanzite aproape integral cu internet wireless gratuit, spune seful Minisoft, unul dintre furnizorii unei solutii Wi-Fi

Din pacate operatorii de internet in Romania sunt momentan foarte interesati sa vanda infrastructura. De asta vedeti ca apar tot felul de reclame idoate ca iti dau viteza de 100 Mbps la un pret de nimic. Este complet aberant. Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora cu totul alte aspecte ale internetului cum ar fi omniprezenta.
Adi Rotaru, manager Minisoft
Si asta este poate doar ceea ce se vede din Capitala. In Mangalia, spre exemplu, tot orasul ar urma sa fie impanzit pana la sfarsitul acestui an cu o retea municipala wireless (Wi-Fi) dezvoltata de firmeleWavion si Minisoft (firma romaneasca). Proiectul a fost lansat in luna august de Primaria Mangalia si a presupus in prima faza o retea wireless de acces gratuit la internet in plajele din sudul Litoralului (Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp), in portul si in alte zone publice din Mangalia. Furnizorul acestei solutii Wi-Fi, Wavion, a anuntat oficialimplementarea acestui proiect in Romania pe 13 septembrie.
Daca de la Primarie nu am putut obtine pana la publicarea acestui material mai multe informatii, am reusit sa vorbim cu Adi Rotaru, managerul firmei Minisoft, partener al furnizorului de solutii Wi-Fi Wavion.
• "Este un parteneriat public privat intre primarie si o firma privata locala de comunicatii si advertising. Fiind un contract in derulare nu pot sa divulg anumite informatii. Principalul lucru de care firma este interesata este conceptul nostru de wireless gratuit care se autofinanteaza din reclama care se injecteaza in browserul utilizatorului. Altfel spus nu se incaseaza bani din abonamentul de internet, care este oferit gratuit, in schimb in browser este injectat un banner de reclama a celor care o vor plati. Acest concept atrage in aceasta investitie. Comunitatile locale pot in acest fel sa-si autofinanteze retelele de internet gratuit", a precizat pentru HotNews.ro Adi Rotaru, managerul Minisoft.
Prima etapa a acestui proiect a fost acoperirea plajelor si a primei parti din Mangalia, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie acoperit cu internet wireless gratuit tot orasul.
• "Nu sunt hotspoturi in sine, ci vorbim de wireless metropolitan. Sunt peste 40 de emitatoare care functioneaza ca o patura continua de internet. Solutia Wavion face ca de la un emitator la altul sa genereze o patura de wireless continua. Acoperirea se face asemanator cu cea din telefonia celulara. Reteaua din Mangalia este de fapt o clona a retelei de la Roman, judetul Neamt, unde ne desfasuram activitatea. Reteaua de aici functioneaza din 2005 cu acelasi tip de echipamente si acelasi concept. Reteaua acopera 20 de kilometri patrati de zona urbana si suburbana, respectiv 70.000 de potentiali utilizatori, practic populatia orasului si din imprejurimi. In maxim doua saptamani poate fi acoperit un oras imediat", a explicat Rotaru.
Acesta spune ca investitia din Roman s-a facut cu bani proprii si doar partea de echipamente a costat undeva la 50.000 de euro. Discutii au existat si cu autoritati din Brasov si Sibiu.
Managerul Minisoft, despre investitiile in internet in Romania: Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora aspecte precum omniprezenta
Pare atat de simplu, incat te intrebi de ce nu se acopera mai repede cu internet si alte zone din tara. Managerul Minisoft sustine ca o parte din vina o au chiar cei care investesc in internet.
• "Din pacate operatorii de internet in Romania sunt momentan foarte interesati sa vanda infrastructura. De asta vedeti ca apar tot felul de reclame idoate ca iti dau viteza de100 Mbps la un pret de nimic. Este complet aberant. Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora cu totul alte aspecte ale internetului cum ar fi omniprezenta. Ma intereseaza sa am internet oriunde si mai apoi vedem ce viteza are si asa mai departe. Astea sunt chestii mai adolescentine. Uitati noi dezvoltam acum o retea in mediul rural intr-o zona indeparata din judetul Neamt. Am acoperit trei comune intr-o saptamana in acelasi mod. Sunt unii care nu au curent electric in casa, dar le trece internetul pe deasupra acoperisului", spune acesta.
Viteza la internet oferita prin solutia Wavion este de pana la 2 Mbps. In aceste comune, serviciul la internet este insa platit. Clientul solutiei Wi-Fi este in acest caz "un mic ISP-ist rural" (n.a. furnizor de internet).
• "Ne-au cooptat pentru a le face reteaua, iar clientii se conecteaza tot wireless, cu diverse echipamente pe care le furnizam tot noi", a explicat Adi Rotaru.