Presa din Romania: Gitenstein spune ca nu poate vorbi de planurile IBM, dar Romania atrage in IT prin costurile reduse
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca nu are informatii despre planurile IBM in Romania, dar a precizat ca stie ca firmele de IT sunt interesate de Romania datorita costurilor reduse
Nu am detaliile despre acest subiect (n.red. planurile companiei IBM in Romania), dar stiu ca Romania este un mediu foarte atractiv pentru investitorii in domeniul IT. Aveti niste tineri sclipitori. Fiul meu lucreaza la Microsoft, la Redmond, Washington. Si a treia cea mai vorbita limba acolo este romana, deoarece aveti foarte multi ingineri de software acolo. Frumusetea a ceea ce companiile de hi-tech vor sa faca aici - si imi imaginez ca este si planul IBM - este ca e mult mai ieftin ca oamenii sa lucreze de aici decat de la Redmond. Asa ca, de ce sa nu construiesti ceva aici", a explicat Gitenstein.
El a adaugat ca nu este pregatit sa discute subiectul. "Ar trebui sa asteptati pana cand IBM isi face publice planurile", a spus el.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat oficial in cadrul conferintei de presa cu Hillary Clinton, deschiderea unei fabrici IBM in Romania, el spunand ca Romania asteapta si alte investitii de acest gen.
"SUA sunt deja unul dintre cei mai importanti investitori straini in economia romaneasca. Asteptam sa crestem volumul acestora, incluzand deja luata decizie privind o fabrica IBM care va fi creata in Romania si care este de asteptat ca va genera circa 3.000 de locuri noi de munca", a spus Baconschi, referindu-se la centrul IBM.
El a adaugat ca exista un "dialog coerent politic, in sectoarele energiei, afacerilor strategice, in temele transatlantice si in cadrul NATO".
"Avem suficienta incredere politica, ne stim foarte bine si am vrea sa vedem mai multe companii americane investind in Romania", a adaugat el "Si noi am vrea", a raspuns Hilary Clinton.
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat pentru MEDIAFAX ca nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell si Ericsson, intentioneaza sa aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicatiilor o pregateste.