Gandul informeaza: Google il omagiaza pe Albert Szent-Gyorgyi, cel care a descoperit vitamina C, printr-un nou logo

Google a modificat, vineri, logoul de pe pagina principala, pentru a marca implinirea a 118 ani de la nasterea lui Albert Szent-Gyorgyi, fiziolog si biochimist de origine romana, care a descoperit vitamina C si reactiile acidului citric.
Noul logo al Google este format in principal din imaginea unor portocale.
Celebrul fiziolog si biochimist Albert Szent-Gyorgyi s-a nascut la Budapesta, unde si-a inceput si studiile. El a obtinut titlul de doctor in medicina in anul 1917. Si-a continuat studiile la Pressburg (in prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden si Groningen si, ulterior, a obtinut doctoratul in chimie la Cambridge.
Tatal sau, Nicolaus von Szent-Gyorgyi, a fost un mosier roman nascut la Marosvasarhely (astazi Targu-Mures), care detinea domenii extinse in judetul Hunedoara. Astfel, Szent-Gyorgyi ar putea fi considerat prima persoana de origine romana care a primit premiul Nobel.
Albert Szent-Gyorgyi a primit premiul Nobel pentru medicina in 1937, cea mai mare descoperire a sa fiind vitamina C, identificata, printre altele, in cantitatile enorme de paprika folosite de acesta in diferite experimente.
Totodata, el a descoperit flavonoizii si le-a analizat proprietatile biochimice. Initial, le-a dat acestora numele de "vitamina P", pentru eficacitatea lor in ceea ce priveste reducerea permeabilitatii vaselor sangvine. Numele a fost insa abandonat, cand s-a descoperit ca aceste substante nu corespund definitiei oficiale a vitaminei, in masura in care se considera ca nu sunt esentiale vietii.
Szent-Gyorgyi a fost activ in Rezistenta maghiara in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a intrat in politica dupa razboi.
Albert Szent-Gyorgyi a murit la varsta de 93 de ani, in 1986, in Woods Hole, Massachusetts (SUA), unde emigrase in 1947.
Google isi modifica logoul frecvent pentru a omagia mari personalitati din intreaga lume sau pentru a marca diferite evenimente culturale, sportive sau politice.