EVZ.ro informeaza: Cum te ajuta Google la scoala. Zece ponturi pentru elevi
De la cunoscutul Google Translate si pana la crearea de site-uri web pentru proiectele cu colegii, elevii isi pot usura procesul de invatare daca stiu bine sa foloseasca motorul de cautare.
Elevii au revenit pe bancile scolii dupa vacanta de vara. Readaptarea la programul zilnic si la materiile de studiu poate fi destul de dificila pentru multi dintre ei.
Copiii trebuie sa stie, insa, ca obisnuitul motor de cautare Google le poate fi de un mare folos in procesul de invatare. EVZ va prezinta zece servicii ale Google destinate elevilor sau care i-ar putea ajuta pe parcursul anului de studiu.

1. Google, in postura de dictionar.
In prezent, este mult mai simplu sa afli semnificatia unui cuvand sau traducerea dintr-o limba straina in romana. Este suficient sa scrieti pe Google cuvantul "definitie" urmat de termenul cautat ca sa va apara explicatiile acelui cuvant.

2. Calculator rapid.
Cine mai calculeaza astazi in colonite, pe hartie? Nu trebuie decat sa tastezi in casuta de cautare a Google, de exemplu, "2234*34" si motorul de cautare va da rezultatul inmultirii, 75956.

3. Convertor la indemana.
Acest serviciu te ajuta sa transformi valorile exprimate in diferite unitati de masura. De exemplu, daca tastezi "35 celsius to fahrenheit", vei afla ca 35 grade Celsius sunt echivalente cu 95 grade Fahrenheit.

4. Book Search.
Milioane de carti din intreaga lume pot fi gasite prin Google Books, la adresa books.google.ro. Introducand numele autorului sau titlul cartii, vei afla informatii despre acestea.
Mai mult, daca nu exista restrictii privind drepturile de autor sau daca editura permite, vei putea previzualiza intregul text sau chiar vei descarca un exemplar in format PDF. Astfel, copiii pot rasfoi chiar pe propriul desktop carti clasice precum "Mandrie si prejudecata" de Jane Austin sau "Alice in Tara Minunilor" de Lewis Carroll.

5. Lasa Google sa umple golurile.
Pune un asterisc* intr-o fraza sau intrebare care nu mai stii cum se termina si motorul de cautare va completa restul. De exemplu, daca nu-ti vin in minte toate cuvintele citatului lui Ludovic al XV-lea, scrie "apres moi*" si vei regasi intreaga fraza "Apres moi le deluge" (dupa mine, potopul - trad.fr.).

6. Special pentru scolari.
Google Scholar (scholar.google. com) permite cautarea de carti, culegeri online, articole publicate de universitati si pagini web care contin documente stiintifice cu termenii cautati.

7. Traduceri instant.
Google Translate este un traducator automat gratuit care functioneaza folosind tehnologia de ultima generatie. In prezent, acest serviciu asigura traduceri din si in 57 de limbi straine. Atentie insa, textul tradus in acest mod trebuie adaptat, iar traducerea unor cu vinte trebuie verificata intr-un dictionar.

8. Cautare dupa imagine.
Ai fotografiat vreodata ceva, dar nu stii ce reprezinta? Sau nu iti amintesti numele unui obiectiv despre care s-a vorbit la geografie? "Search by image" este o noua modalitate de a cauta pe web sau printre propriile fotografii, folosind chiar imaginea respectiva - in locul unei inregistrari audio sau text - ca interogare pentru cautare.
Exista mai multe modalitati de cautare dupa imagine: copierea si lipirea unui URL al imaginii, incarcarea unei imagini sau plasarea (drag and drop) acesteia in caseta de cautare de pe images.google.com sau pe pagina de rezultate a cautarii dupa imagini.

9. Google Sites si Google Docs.
Daca lucrezi la un proiect comun impreuna cu colegii de scoala, munca voastra ar putea fi usurata daca folo sesti Google Sites. Acest serviciu ofera o metoda usoara de a construi o pagina web simpla pentru colaborarea la un proiect scolar.
Toata lumea poate lucra impreuna pe un site adaugand fisiere ca atasamente, informatii din alte aplicatii Google (cum ar fi Google Docs, Google Calendar, YouTube si Picasa) si continut nou in format neconventional. Google Docs, care are un software de procesare a textului pe internet, nu pe unitatea de disc a cuiva, este util si atunci cand mai multi colegi vor sa impartaseasca idei intr-un singur loc sau sa lucreze impreuna la un proiect.

10. Arhive de stiri.
Daca ai nevoie de ajutor pentru un proiect la istorie, cautarea in News archive (arhiva de stiri, news.google. com) este o modalitate usoara de explorare a arhivelor. Utilizatorii pot gasi informatii scrise de-a lungul timpului despre evenimente, persoane sau idei.
Pe langa posibilitatea de a cauta cele mai relevante articole pentru interogarea lor, utilizatorii pot urmari si o imagine de ansamblu istorica a rezultatelor prin parcurgerea unui calendar cronologic generat automat. De exemplu, puteti gasi o perspectiva istorica a stirilor aparute in ziare despre Martin Luther King.