Realitatea.net informeaza :Din ce tari sunt transmise e-mailurile purtatoare de programe periculoase

Ponderea mesajelor spam in totalul e-mailurilor trimise se mentine in Romania la 85-90%, majoritatea fiind mesaje in limba engleza transmise din SUA si Rusia, dar in ultima perioada a crescut extrem de mult numarul e-mailurilor purtatoare de programe periculoase, avertizeaza specialistii Bitdefender.
"In Romania, la momentul de fata, 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam. Cu toate acestea, mesajele de tip spam in limba romana nu sunt foarte raspandite, procentul fiind undeva sub 5%. In schimb, majoritatea spamului primit de romani este in limba engleza, provenit din tari precum SUA sau Rusia", a declarat intr-un comunicat seful Antispam Lab Bitdefender, Carmen Mitrica, potrivit Mediafax.
Recent a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtatoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii.
Mesajele pareau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociatia de plati electronice. Pentru a fi cat mai convingatoare, acestea erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org.
Mesajul era insotit de un atasament ce continea o arhiva zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzactie esuata si ii invita pe utilizatori sa o deschida. Cu toate acestea, fisierul arhivat avea o extensie dubla (pdf.exe), astfel incat, desi arata ca un document PDF, in realitatea era un fisier executabil.
In momentul lansarii in executie, amenintarea instaleaza un downloader - o componenta periculoasa al carei scop este sa descarce pe dispozitivul infectat alte amenintari. In acest caz, downloader-ul cauta si instaleaza o varianta a troianului Zeus, precum si un alt troian ce raspandeste mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125.
In timp ce backdoor-ul Zeus monitorizeaza tranzactiile financiare electronice si combinatiile de tip nume de utilizator/parola de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam.
Victimele inselatoriilor risca atat sa ramana fara bani in cont, cat si sa piarda controlul asupra propriului calculator, care va fi transformat intr-o unealta la dispozitia atacatorilor.
Producatorul de solutii de securitate a datelor Bitdefender are peste zece milioane de utilizatori individuali si companii