EVZ.ro informeaza: Steve Jobs a demisionat de la conducerea Apple. VEZI ce spune in scrisoarea de adio si afla cine ii ia locul (Autor: Ana Zidarescu)
Steve Jobs, patronul si fondatorul companiei Apple, demisioneaza de la conducerea grupului. Jobs, in varsta de 56 de ani, a fost diagnosticat, in anul 2004, cu cancer la pancreas, iar de la inceputul acestui an s-a aflat in concediu medical.
Locul lui Steve Jobs la conducerea Apple va fi luat de "secundul" sau, Tim Cook. De ieri, Jobs este presedinte al Consiliului de administratie al Apple. Cook, seful operational al gigantului IT, mosteneste o companie cu un profit de 7,31 miliarde de dolari.
Anuntul demisiei lui Steve Jobs a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa al companiei: "Viziunea extraordinara a lui Steve si abilitatile sale de leadership au salvat Apple si au transformat-o in cea mai inovativa si mai valoroasa companie de tehnologie din lume. Contributiile lui Steve la succesul Apple sunt nenumarate. A atras si a inspirat angajatii atat de creativi pe care ii are Apple si a creat o echipa executiva de clasa mondiala. In noul sau rol, de presedinte al Consiliului, va continua sa serveasca Apple cu intuitia, creativitatea si inspiratia sa", a declarat Art Levinson, in numele Consiliului de administratie al Apple.
Imediat dupa ce Steve Jobs a anuntat ca demisioneaza, actiunile grupului Apple pe burse au inceput sa scada.
Steve Jobs a scris si o scrisoare, adresata Consiliului de Administratie al Apple, prin care isi motiveaza decizia:
"Intotdeauna am spus ca, daca va veni vreodata ziua in care nu voi mai putea indeplini indatoririle si asteptarile in calitate de presedinte al Apple, voi fi primul care sa va informeze. Din pacate, acea zi a venit. Prin prezenta scrisoare demisionez din functia de presedinte al Apple. As dori sa continui, in cazul in care Consiliului considera potrivit, ca presedinte al Consiliului de administratie, ca director si angajat al Apple.
In ceea ce priveste succesorul meu, recomand cu tarie sa aplicam panul de succesiune si sa-l numim pe Tim Cook presedinte al Apple. Cred ca zilele cele mai insorite si inovatoare pentru Apple sunt inaintea noastra. Si abia astept sa vad si sa contribui la succesul companiei, dintr-un nou rol.
La Apple mi-am facut unele dintre cele mai bune prietenii din viata mea si va multumesc tuturor pentru acesti multi ani in care am putut lucra alaturi de voi", a mai scris Steve Jobs in scrisoarea prin care isi anunta demisia de la conducerea Apple.

In februarie, ziarele din SUA scriau ca Jobs mai avea de trait 6 saptamani

La inceputul acestui an, Steve Jobs a intrat in concediu medical. In anul 2004, presedintele Apple a fost diagnosticat cu cancer la pancreas. In luna februarie, tabloidul "The National Enquirer" a publicat mai multe fotogafii cu Steve Jobs in care acesta parea foarte slabit. Jurnalistii americani au intrebat mai multi medici de specialitate cu privire la evolutia starii de sanatate a presedintelui Apple, iar acestia nu i-au dat mai mult de sase saptamani. De atunci au trecut 6 luni, iar Jobs continua lupta cu cancerul.
"Am facut o scanare si mi s-a descoperit o tumora la pancreas, nici nu stiam ce e pancreasul. Doctorii mi-au spus ca e un tip de cancer incurabil si s-ar putea sa mai traiesc intre 3 si 6 luni. Doctorul mi-a spus sa merg acasa si sa-mi pun afacerile in ordine, mesajul codat al doctorilor pentru 'pregateste-te de moarte'. Sa le spui copiilor tai tot ce trebuie sa stie despre afacerile tale, credeai ca poti face asta in urmatorii 10 ani. Cand s-au uitat la microsop, doctorul a inceput sa planga pentru ca era o forma foarte rara de cancer pancreatic, iar singura sansa era operatia", isi aminteste Jobs momentul in care a aflat sumbrul diagnostic.
"Sa-mi amintesc in fiecare zi ca fiecare dintre noi va muri in curand, a fost cea mai buna unealta care sa ma ajute sa fac alegeri importante in viata. Sa-mi amintesc ca voi muri nu ma mai lasa sa ma gandesc ca as avea ceva de pierdut", declara Steve Jobs, in urma cu cativa ani.

2011: Momentul iPad 2, iCloud si iPhone 5

Chiar daca a fost in concediu medical, Steve Jobs a fost prezent la cele doua lansari importante din acest an: iPad2, noua tableta Apple si iCloud, primul hard virtual de stocare a datelor.
In martie, Apple a lansat iPad2, un gadget despre care Steve Jobs crede ca va fi cel mai vandut produs electronic din 2011. In perioada aprilie-iunie, Apple a vandut 9,25 de milioane de astfel de gadget-uri, spre deosebire de aceeasi perioada a anului 2010, cand Apple a vandut 3,3 milioane de iPad-uri (prima tableta Apple). Din martie 2010 si pana in prezent, iPad s-a vandut in peste 14 milioane de exemplare.
Anuntul demisiei lui Steve Jobs are loc la cateva saptamani dupa ce compania a anuntat ca va lansa in curand o alta inovatie, primul un hard disk virtual. Este vorba despre iCloud, o platforma online de stocare a datelor. Pentru a lansa iCloud-ul, Steve Jobs si-a intrerupt, in iunie, concediul medical si a mers la San Francisco unde a avut loc conferinta anuala a dezvoltatorilor Apple din intreaga lume.
Tot in iunie, Apple, care obisnuia sa-si dezvaluie rezultatele financiare, a amanat momentul, cel mai probabil pentru a astepta lansarea iPhone 5, in luna septembrie.