Din ce in ce mai multi raufacatori incearca sa-si pacaleasca victimele cu ajutorul internetului, pentru a obtine date personale si numere de conturi bancare, potrivit unui nou sondaj, publicat ieri. Dupa cum informeaza site-ul Reuters.com, numarul persoanelor care folosesc internetul ca "sursa" de date personale aproape s-a dublat in primele sase luni ale acestui an.
Sondajul mentionat, realizat de Symantec, arata ca peste 157.000 de tipuri de mesaje au fost trimise, in intreaga lume, in perioada ianuarie - iunie 2006, inregistrandu-se o crestere cu 81 la suta fata de perioada iulie - decembrie 2005. Fiecare mesaj poate ajunge la mii sau chiar sute de mii de utilizatori de internet.
"Retelele de crima organizata au acaparat internetul. Raufacatorii par sa fie foarte interesati de phishing (metoda folosita pentru obtinerea de date personale sau 'furt de identitate'). Ei au ca tinte utilizatorii particulari de internet, care au devenit cea mai slaba veriga a sistemului", a declarat specialistul Ollie Whitehouse. Potrivit sursei citate, phishing-urile sunt trimise prin e-mail-uri, utilizatorii conturilor respective fiind lasati sa creada ca au primit un mesaj de la o institutie financiara sau de la o organizatie oficiala. In mesajele respective, utilizatorilor li se cere sa verifice anumite informatii, cum ar fi date personale sau parole. "Raufacatorii se folosesc de retelele on line sau de site-urile personalizate. Majoritatea utilizatorilor privati isi lasa 'amprentele' pe aceste pagini, care pot fi folosite ulterior de alte persoane", a mai declarat Whitehouse. Pana in prezent nu s-a stabilit valoarea pagubelor materiale produse in acest fel, la nivel global.