Comisia Europeana a trimis solicitari de informatii catre 20 de state membre ale UE, inclusiv Romania, care nu au notificat inca masurile adoptate pentru implementarea in intregime, prin legi nationale, a noilor norme din domeniul telecomunicatiilor.
Termenul stabilit de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri al UE pentru punerea in aplicare a noilor norme a fost 25 mai 2011. Solicitarile de informatii iau forma unor scrisori de punere in intarziere in cadrul procedurilor UE in constatarea incalcarii obligatiilor.
Noile norme acorda intreprinderilor si consumatorilor noi drepturi in ceea ce priveste telefonia, serviciile mobile si accesul la internet. Printre acestea se numara dreptul consumatorilor de a schimba operatorul de telecomunicatii intr-o singura zi, fara a-si schimba numarul de telefon, dreptul la mai multa claritate in ceea ce priveste serviciile oferite clientilor si o mai buna protectie a datelor cu caracter personal inregistrate on line, mentioneaza CE intr-un comunicat.
Daca nu primeste raspuns sau daca nu este multumita de raspunsul primit, Comisia poate trimite statelor membre in cauza o solicitare formala de punere in aplicare a legislatiei si, in cele din urma, poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.