HotNews informeaza : Un nou studiu afirma ca telefoanele mobile nu cauzeaza cancerul
Un nou studiu realizat de Institute of Cancer Research a descoperit ca "nu exista dovezi sau legaturi convingatoare" intre folosirea telefoanelor mobile si tumorile cerebrale, dovezile stiintifice neconfirmand astfel teoria potrivit careia aparatele celulare cauzeaza cancer, transmite AFP. Comisia care a realizat studiul a admis totusi ca posibilitatea unor repercusiuni pe termen scurt sau lung "nu poate fi exclusa".
Concluziile studiului, realizat la solicitarea International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, vin la cateva saptamani dupa un raport al Agentiei Internationale pentru Cercetari in domeniul Cancerului - parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii -, care sustinea ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul.
"Probele, care continua sa se adune, sint suficient de puternice pentru a justifica pozitionarea telefoanelor mobile la nivelul 2b (unul din cele cinci niveluri de clasificare care definesc produsele "posibil cancerigene pentru om)", a spus la sfarsitul lunii mai Jonathan Samet, presedintele grupului de lucru. "Grupul de experti si-a fundamentat aceasta clasificare pe studii epidemiologice care arata un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu utilizarea telefonului mobil", a afirmat atunci Samet.
Institute of Cancer Research a recunoscut ca rezultatele studiului Agentiei Internationale pentru Cercetari in domeniul Cancerului sunt "comprehensive", insa a identificat unele probleme cu "realizarea studiului", care ar face dificila creionarea unor concluzii categorice.
Rezultatele, combinate cu cele dezvaluite de o serie de studii similare, au indicat ca nu exista o crestere a ratei tumorilor cerebrale, la 20 de ani de la introducerea telefoanelor mobile si la mai bine de 10 ani de cand a inceput utilizarea lor pe scara larga.
In plus, cercetari extinse nu au reusit sa ofere o explicatie biologica la teoria ca asa-numitele dispozitive "maini libere" ar putea sa cauzeze cancer in oameni, atata vreme cat animalele expuse la radiatii nu au fost afectate.
Grupul condus de profesorul ICR Anthony Swerdlow a recunoscut insa ca starea de incertitudine va dura inca multi ani, deoarece cercetarile nu au reusit sa stabileasca daca exista repercursiuni pe termen lung.
Potrivit expertilor, examinarea ratelor de crestere a cazurilor de cancer in urmatorii cativa ani ar putea sa clarifice acest aspect.
Comentand pe marginea noului studiu, profesorul David Spiegelhalter de la University of Cambridge a afirmat ca "acest raport este limpede: orice risc pare sa fie atat de scazut incat este foarte geru de detectat - chiar si in randul maselor de oameni care utilizeaza in prezent telefoanele mobile".