Evz.ro informeaza: Revolutia eBook inghite cartile si scoate biblioteca din casa.
In Romania exista in jur de 200 de carti digitale si doar 4.000 de eReadere. Librarii de la noi anunta insa ca 2011 va consemna explozia pietei de eBook-uri, dupa modelul din Occident. In 2010, americanii si japonezii au cumparat carti digitale in valoare de peste un miliard de dolari.
In septembrie 2010, Marian Buhnici a cumparat un eBook Reader Kindle 3 cu WiFi si 3G gratuit de pe site-ul amazon.com, la pretul de 900 de lei (cu tot cu taxe de expeditie). In lunile ce au urmat a renuntat la intreaga biblioteca din apartament.
"Am dat cartile prietenilor, am mai dus si la parinti. O biblioteca e o investitie de spatiu care nu merita, odata cu lansarea ebook-urilor", spune el. Mai mult, glumind putin, cu un ebook reader "poti tine intr-o singura mana o carte de 1.000 de pagini". De exemplu, ultima lectura a fost seria SF "Cantec de gheata si foc", de George R.R. Martin.
Cat despre spatiul de stocare, pe un ebook cu o memorie de 4 GB incap intre 2.000 si 4.000 de carti, avand in vedere ca o carte in format digital ocupa un spatiu de 1-2 MB (circa jumatate din spatiul ocupat de o melodie de 3 minute in format mp3).

"Poti citi ore intregi, nu-ti obosesc ochii"

Il intrebam daca ii obosesc ochii atunci cand citeste pe noul Kindle. "Nu e nicio diferenta fata de cartea tiparita, poti citi ore intregi", spune tanarul.
Nu i s-a intamplat sa se descarce bateria in timp ce se afla in toiul unei lecturi. "Se incarca suficient in timp ce il conectez la computer pentru a adauga o carte", spune el. Daca il folosesti intensiv, bateria se termina in 5-7 zile. Altfel, poate tine si cateva saptamani.
Poti citi articole pe net. Mai greu cu mail-ul
Primele carti le-a comandat pe amazon.com, apoi a gasit destule titluri in librariile romanesti care ofera carti in format digital. Un avantaj este pretul. "Da, costa mai putin decat o carte tiparita, dar asta e normal", deoarece digitalul inlatura costurile hartiei, de exemplu, arata Buhnici. La editura Nemira, cea mai vanduta carte digitala din ultima luna este "Pe tocuri", de Mihaela Nicola. Pretul cartii in format digital este de 9,9 lei. In schimb, cartea tiparita costa 20,61 lei.
Ce mai poti face cu un eBook reader? "Eu le spun tuturor - un eReader e facut pentru citit si isi face excelent treaba asta. In rest, poti accesa internetul, de exemplu. Dar este destul de greoi pentru email. Poti citi in conditii foarte bune articole, exista o optiune pentru asta. Dar, pentru internet, mai bine folosesti un telefon", sfatuieste tanarul.

Doar 200 de titluri digitale in librariile de in Romania

Piata de carti digitale in limba romana e in perioada de pionierat. Potrivit estimarilor facute de edituri si de surse din cadrul magazinelor de electronice, in Romania ar exista in jur de 4.000 de posesori de eReadere.
Ce-i drept, nici carti digitale in limba romana nu prea sunt. "Daca adunam toate cartile electronice publicate de cele cateva edituri care au indraznit sa faca acest pas cred ca sunt maximum 200 de titluri, oricum e o cifra generoasa", spune Paul Balogh, managing partner la Humanitas Digital. Avem o piata foarte mica. Liderii mondiali, cei care au declansat revolutia cartii in format digital sunt americanii si japonezii.
In Statele Unite s-au vandut carti digitale in valoare de aproape 600 de milioane de dolari, iar in Japonia - in valoare de circa 570 de milioane de dolari. Fata de 2009 e o crestere uriasa, de 200%. Cartile digitale au patruns masiv si in Europa: Germania are deja peste 40.000 de titluri in format eBook, iar Franta 60.000.

Asteptari: 20.000 de cititoare eBook in 2011

Marile edituri de la noi isi fac planuri de atac si au anunțat ca vor lansa anul acesta sute de titluri. Si reprezentantii magazinelor de electronice, cei care vand dispozitivele de citire, se asteapta la o explozie de vanzari in acest an, care sa totalizeze in jur de 20.000 de cititoare eBook. "Primele eReadere au aparut pe piata de la noi in urma cu un an si ofereau in special acces la titluri in limba engleza. Exista un numar foarte mare de cititori care sunt interesati de eBook readere, dar care au amanat decizia achizitiei in asteptarea titlurilor romanesti, pe care le asteptam in numar mai mare in 2011", a explicat directorul de marketing al eMAG, Irinel Burloi.

Editurile romanesti isi fac strategiile

Editura All si Litera au anuntat pentru 2011 cate 100 de titluri de eBook-uri, iar alte mari edituri isi construiesc platforma pentru acest format. "Noi inca nu comercializam in format digital. Lucram la o astfel de platforma. La sfarsitul anului, speram sa o lansam. Romania e la inceput pe acest segment", crede Ioana Mogosanu, repezentanta a editurii Rao.
Nemira, una dintre primele edituri care au avut eBook-uri, spune ca a avut cateva mii de descarcari in 2010. "Avem aproape sapte mii de descarcari de carte digitala, ceea ce reprezinta un inceput bun, avand in vedere ca, practic, productia de carte digitala a pornit abia in a doua jumatate a anului trecut", a spus directorul de proiect eNemira, Marian Truta.
"Se poate profeti orice. Cartea fizica va avea categoric o competitie serioasa din partea eBook-urilor. Sunt singur insa ca se va reinventa, astfel incat sa nu piarda" - Paul Balogh, managing partner la Humanitas Digital
La eBook-uri, autorul ia 20%. Tiparit, primeste doar 7-10%
Anul trecut au aparut si primele librarii online profilate pe vanzarea de carti digitale. Elefant.ro e un proiect de 1,2 milioane de euro care anunta ca va iesi pe piata cu peste 200 de titluri romanesti si va creste oferta pe masura ce va semna mai multe contracte cu editurile. Un alt proiect de acest gen este librariadigitala.ro, dar data lansarii este inca incerta.
Unul dintre avantaje, spun fondatorii, e pretul. Cartea digitala are un pret cu 30-50% mai mic decat al "suratei" tiparite, arata Vlad Puescu, digital project manager la Elefant.ro. Avantajati sunt si autorii. La eBook-uri, le revine o cota mai mare din pretul de vanzare. De exemplu, daca in cazul unei carti tiparite, autorul ia intre 7 - 10% din pretul listat la raft, in cazul cartilor digitale primeste intre 20 - 25% din vanzari. Reprezentantii prevad un viitor luminos pentru eBook-uri, insa nu cred ca ar trebui sa existe temeri ca vor disparea cartile.
"Cred ca aceste carti digitale isi vor ocupa locul lor in vanzari si ca exista o cerere alimentata mai degraba de dezvoltarea pietei de gadgeturi, decat de necesitatea inlocuirii formatului traditional", e de parere Daniel Voinea, managerul de comunicare al lantului de librarii Carturesti. Acesta considera ca, in prezent, cartea digitala e mai mult o curiozitate. "Cei care poseda eReadere nu au abandonat formatul traditional, iar cei care "boicoteaza" formatul digital nu au fost inca supusi tentatiei unei oferte suficient de atractive. Intre timp, gadgeturile vor evolua si vor ajunge sa mimeze (in mod ironic), cat mai multe dintre caracteristicile unei carti tiparite, dar nu vor putea compensa calitatile tactile si vizuale ale hartiei", completeaza managerul de comunicare de la Carturesti.

Mii de titluri in romana, piratate

Marele pericol vine dinspre piratarea cartilor, de aceea se lucreaza la sisteme de criptare a acestora.
Atunci cand este lansat un film, nu dureaza mult si il gasim, piratat, pe site-uri de descarcare gratuita. De multe ori, chiar si calitatea de vizionare este foarte buna. Exact asa se intampla si cu cartile in format digital. Cand au aparut probleme (de exemplu, eBook readerele intampina mici probleme la citirea documentelor cu extensia .doc, .rtf sau .pdf), producatorii de soft au facut programe utile (cum este cel oferit de mobipocket.com, care converteste .doc, .rtf ori .pdf in documente cu extensii "prietenoase" pentru Kindle, cum este .mobi).
Spre exemplu, pe unul dintre site-uri se gasesc deja peste 1.500 de titluri traduse in limba romana. Iar ca acest site sunt zeci, astfel incat aceasta piata secundara o ameninta serios pe cea legala, aflata inca, asa cum am vazut, in fasa.
"Intre timp, gadgeturile vor evolua si vor ajunge sa mimeze (in mod ironic) cat mai multe dintre caracteristicile unei carti tiparite, dar nu vor putea compensa calitatile tactile si vizuale ale hartiei. Sa ne gandim si la cartile pentru copii: nu poti lasa un pusti de patru ani sa tranteasca o fragila bucata de plastic pe care ai platit sute de euro" - Daniel Voinea, manager comunicare Carturesti.