Sursadestiri.ro informeaza: Nokia si Microsoft s-au aliat impotriva Apple si Google.
Nokia a anuntat semnarea unui parteneriat cu Microsoft, in urma caruia va adopta Windows Phone ca sistem de operare principal pentru telefoanele sale. Cele doua companii intentioneaza in acest fel sa isi intareasca competitivitatea, pentru a putea recupera decalajul tehnologic pe care-l inregistreaza fata de Google si Apple pe piata smartphone-urilor si tabletelor.
Anuntul a fost facut de noul director general Stephen Elop, care incearca sa restructureze compania si sa recastige pozitia de lider global al industriei telefoanelor mobile. Elop s-a intalnit la Londra cu Steve Ballmer, Chief Executive Microsoft, pentru a pune la punct strategia celor doi mari giganti, acesta din urma anuntand ca parteneriatul va fi benefic pentru ambele companii. Potrivit lui Stephen Elop, urmatorii doi ani vor reprezenta o perioada de tranzitie pentru producatorul finlandez de telefoane. Cooperarea dintre Nokia si Microsoft are in vedere crearea unui adevarat "ecosistem" pentru tehnologia produsa impreuna.
Cu doar cateva zile in urma, CEO-ul Nokia adresase un memo intern angajatilor prin care anunta schimbari majore in viata companiei, ca urmare a avansului surprinzator pe care l-a luat concurenta pe piata smartphone-urilor.
In prezent, cel mai important utilizator al sistemelor de operare Windows Phone este HTC, producator taiwanez si comepetitor al Nokia pe piata telefoanelor inteligente.
Anuntul celor doi lideri vine la numai o zi dupa ce Financial Times preciza ca Apple si Research in Motion (RIM) au intrat anul trecut in topul celor mai mari cinci producatori de telefoane mobile la nivel mondial, demonstrand influenta cererii de aparate smartphone asupra dezvoltarii sectorului de profil. Vanzarile mondiale de telefoane mobile au crescut anul trecut cu 31,8%, la 1,6 miliarde de unitati, potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Gartner. Principala sursa de crestere a pietei a fost reprezentata de vanzarile de aparate smartphone, care au avansat cu 72%si au propulsat Apple si RIM in randul primilor cinci mari producatori de telefoane mobile, devansand Sonny Ericsson si Motorola. Evolutia este o realizare importanta pentru Apple, care a intrat pe piata telefoanelor mobile in 2007, prin lansarea iPhone.
Apple a vandut anul trecut 46,6 milioane de aparate, cu 87,2% mai multe fata de 2009. In prezent, Apple detine o cota de 2,9% din pieta mondiala de telefoane, imediat sub RIM, producatorul BlackBerry, care controleaza 3% din piata. LG detine o cota de 7,1%, iar Samsung 17,6%. Cota liderului de piata, Nokia, a scazut anul trecut de la 36,4% la 28,9%.
"Primele livrari de iPhone au fost facute in 2007, iar noi nici acum nu avem un produs care saofere o experienta similara", a fost concluzia dura a noului director general al Nokia. Acesta atribuie o parte din vina pentru problemele producatorului de telefoane mobile atitudinii din interiorul companiei si lipsei de responsabilitate.