BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei Softwin, a realizat si publicat clasamentul celor mai raspanditi virusi din luna iulie 2006, atragand, totodata, atentia asupra noilor amenintari aparute pe internet.
Potrivit unui comunicat de presa, luna trecuta a aparut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe banci din Romania. Utilizatorii au primit un mesaj pe e-mail care parea a fi trimis de BCR si care incerca sa ii convinga sa intre pe o pagina de web speciala. Acolo se solicita divulgarea de date personale foarte importante, cum sunt numarul cardului, PIN-ul asociat sau banca emitenta. De retinut este faptul ca nici o banca nu va poate solicita, niciodata, date personale prin mesaje e-mail.
Potrivit sursei citate, cel mai raspandit virus in luna iulie a ramas Netsky.P, cu o proportie de 12 la suta din infectari, care incearca sa "pacaleasca" utilizatorii de e-mail determinandu-i sa deschida un atasament infectat. Forma de prezentare a acestuia este, in general, o carte digitala sau muzica in format MP3.
Pe locul al doilea s-a situat un nou-venit - Worm.VB.DW - care a inregistrat 9,4 la suta dintre infectari. Conform specialistilor BitDefender, acesta este un script care se raspandeste prin retelele de file-sharing, se copiaza in directorul Outlook si se adauga in lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afecteaza functionarea corecta a sistemului Windows si acceseaza site-uri fara cunostinta utilizatorului.
Locul al treilea i-a revenit lui Win32.Vb.An@mm, cu 8,1 la suta dintre infectari. Acest virus se prezinta drept update de Windows, dar in momentul in care este rulat, el afecteaza functionarea sistemului si acceseaza, tot fara cunostinta utilizatorului, anumite site-uri. Pe locurile urmatoare s-au situat Win32.jeefo.a, cu 6,8 la suta din infectari, Win32.brontok.a@mm (6,1 la suta), Win32.bagle.fg@mm (4,4 la suta), Win32.netsky.d@mm (3,3 la suta), Win32.nyxem.e@mm (2,7 la suta), Win32.wukill.e@mm (2,4 la suta) si Win32.bagle.gl@mm (2,0 la suta).
Conform laboratorului de analiza BitDefender, in luna iulie au aparut, la nivel mondial, peste 7.000 de virusi noi si versiuni noi ale virusilor deja existenti. Astfel, se constata o accentuare a tendintei de inmultire a virusilor care solicita date personale, mai ales bancare, si a celor care solicita sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encripteaza informatii de pe hard-discul computerului infectat). Alta tendinta in crestere o reprezinta virusii care infecteaza calculatorul. Acestia se ascund pana in momentul in care utilizatorul acceseaza anumite fisiere sau site-uri web, fura si transmit informatii (documente sau parole) si apoi se autosterg pentru a nu fi descoperiti ulterior de programele antivirus. Pentru a contracara astfel de amenintari, specialistii BitDefender recomanda protejarea permanenta a computerului.