Suceveanul care a "spart" calculatoarele a cinci romani dar si ale Memorialului Ipotesti, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj informatic. Hotararea a fost pronuntata de Judecatoria Botosani si a ramas definitiva si irevocabila, intrucat nu a fost atacata cu recurs.
La inceputul lunii februarie, Marius Relu Balan a reusit sa intre in sase calculatoare folosind un virus de tip cal troian, amenintandu-i pe utilizatori ca le va sterge toate datele informatice daca nu-i comunica codurile de reincarcare ale unor cartele. Tanarul, care are doar doua clase, a invatat de pe Internet despre programe de monitorizare si acces neautorizat. Potrivit rechizitoriului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in cazul Memorialului Ipotesti, tanarul ar fi sustras date confidentiale ale institutiei printre care fisiere cu obiecte de patrimoniu. Arestat preventiv pe 8 februarie, Marius Relu Balan a stat dupa gratii pana pe 30 aprilie. El a fost condamnat dupa sapte termene, instanta obligandu-l si la plata cheltuielilor judiciare in suma de 6.000 de lei. Totodata, tanarul a ramas fara unitatea centrala a calculatorului, aceasta fiindu-i confiscata.
Elena Balan, mama hackerului, spune ca suma solicitata este prea mare, intreaga familie traind dintr-o pensie de 350 de lei. Ea va solicita fiscului reesalonare la plata. "Nu am luat niciun ban, totul a fost la nivel de discutie. Ma gandesc sa plec din tara pentru ca aici risti sa devii infractor fara a sta prea mult pe ganduri". a spus Marius Balan. Tanarul va beneficia de un termen de incercare de patru ani.