Google celebreaza printr-un logo special 50 de ani de la lansarea primelor benzi desenate care ii au ca protagonisti pe Asterix si Obelix, publicate in numarul din 29 octombrie 1959 al revistei Pilote.
Aventurile celor doua personaje au fost create de scriitorul Rene Goscinny si ilustratorul Albert Uderzo.
Incepand din anii ‘60, Asterix si Obelix au devenit personaje de desene animate, iar in 1999 aventurile lor au fost transpuse prima data si pe marele ecran.
A 50-a aniversare a lui Asterix si Obelix este celebrata in Franta, pe tot parcursul lunii octombrie, printr-un nou volum de benzi desenate si numeroase manifestari festive pe strazile Parisului, potrivit AFP.
Astfel, pe 22 octombrie a fost lansat cel de-al 34-lea volum de benzi desenate, intitulat "L‘anniversaire d‘Asterix et Obelix, le livre d‘or", publicat de editura Albert-Rene. Desenatorul Albert Uderzo a realizat o colectie de istorii scurte, ce a fost lansata simultan in 15 tari, cu un tiraj "faraonic" de 3 milioane de exemplare, dintre care 1,1 milioane se adreseaza publicului din Franta.
"Am vrut sa fac in asa fel incat toate personajele care au aparut in aceste volume sa reactioneze la aceasta aniversare", a explicat in cursul unei conferinte de presa desenatorul francez, care a preluat stafeta in aceasta franciza de succes, dupa decesul scenaristului Rene Goscinny, in 1977.
Omagiul adus lui Asterix imbraca mai multe forme: expozitii, spectacole, colocvii etc. Joi, 29 octombrie, considerata ziua oficiala a nasterii lui Asterix, o mare manifestatie intitulata "Les Gaulois envahissent Lutece" ("Galii invadeaza Lutetia" - stravechiul nume al orasului Paris) este organizata in centrul Parisului, unde 10 situri tematice sunt amenajate in Ile de la Cite, Champs de Mars si in Place de la Concorde.
In 50 de ani de existenta, aventurile lui Asterix au fost traduse in 107 limbi si dialecte si reprezinta unul dintre cele mai mari succese mondiale din domeniul cartilor de benzi desenate.