Aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din Romania sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasa urme nici pe telefon, nici pe factura, afirma seful unui birou de detectivi particulari din Milano, citat de revista Newsweek.

O noua generatie de programe de spionare ieftine si usor de instalat face ca telefoanele mobile sa poata fi ascultate foarte usor si, mai mult, sa fie transformate in dispozitive de ascultare. Tot ce trebuie sa faca cineva care vrea sa spioneze alta persoana este sa ii subtilizeze telefonul si sa tasteze un anumit cod. Programul nu ajuta doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv. In acest fel, se pot asculta, de asemenea, conversatiile care au loc intr-o camera din cealalta parte a lumii. Singurul mod ca o persoana sa se asigure ca telefonul sau nu functioneaza ca un dispozitiv de inregistrare si transmitere de date este de a-i scoate bateria, potrivit expertilor in securitate.

Instalarea programului dureaza un minut

Peste 200 de companii vand in prezent pe internet programe care activeaza microfoane incorporate in telefoanele mobile, chiar si cand persoana vizata nu foloseste telefonul. Preturile se situeaza intre 50 si 300 de dolari, potrivit Newsweek, iar instalarea programului dureaza un minut si nu lasa urme nici pe telefon, nici pe factura. In plus, nici transferul de date nu lasa urme. Distribuitorii sunt reticenti cand este vorba sa furnizeze cifre, dar unii experti - detectivi particulari si consultanti - sustin ca un numar surprinzator de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viata, rude sau colegii de serviciu.
In trecut, FBI a folosit aceasta tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alti suspecti. In ultima vreme insa, programele de acest tip sunt din ce in ce mai folosite de persoane fizice care vor sa-si spioneze apropiatii, potrivit consultantilor in securitate citati de Newsweek.

Retelele GSM, mai vulnerabile

Max Maiellaro, seful Agata Christie Investigation, un birou de detectivi particulari de la Milano, apreciaza ca 3% dintre telefoanele mobile din Franta si Germania sunt ascultate, si circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, Romania si Spania. James Atkinson, expert american in dispozitive de ascultare a telefoanelor, crede ca in Statele Unite numarul telefoanelor mobile ascultate este de 3%. Aceste estimari se refera doar la ascultarea "civila" a telefoanelor, neluand in calcul operatiunile similare desfasurate de institutiile de stat.
Programele-spion sunt deosebit de performate in cazul iPhones, BlackBerry sau altor telefoane avansate, pentru ca acestea au o ampla capacitate de procesare. De asemenea, retelele GSM sunt mai vulnerabile decat tehnologiile mai vechi.
Programele folosite de organisme precum FBI sunt disimulate de obicei in SMS-uri si se instaleaza singure la citirea mesajului, potrivit unui dezvoltator italian care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea.