Superinteligentul telefon mobil sau aparat GPS, pe care l-ati cumparat de curand, s-ar putea sa aiba probleme cu identificarea unei anumite destinatii incepand cu 2010, daca ar fi sa dam crezare zvonurilor, conform carora sistemul de navigare prin satelit este pe butuci, potrivit www.pocket-lint.com.
Reteaua de 24 de sateliti este controlata de armata americana, insa biroul de control al guvernului a dat un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la posibilitatea de intretinere a sistemului. Potrivit acestui comunicat, armata are probleme cu subcontractantii care construiesc si lanseaza satelitii, multi dintre muncitorii calificati parasind firmele implicate in proces.
Din aceste considerente, programul este intarziat cu aproape trei ani. Raportul foloseste curbe de fiabilitate a satelitilor, pentru a anticipa faptul ca probabilitatea mentinerii celor 24 de sateliti va scadea progresiv pana in 2012.
Daca Armata SUA va continua sa nu-si atinga obiectivele pentru urmatoarea generatie de sateliti, vor mai exista doar 10% sanse ca sistemul sa supravietuiasca pana in 2017.

Exista si alte sisteme de sateliti

Din fericire, Europa, Rusia si China, care au propriile sisteme de navigatie, in diverse stadii de dezvoltare, ar putea ajuta la rezolvarea problemei.
Sistemul european Galileo urmeaza sa fie lansat on line in 2013, iar din 2004 s-a stabilit sa interopereze si cu GPS-ul. In mare parte este un sistem civil, asadar nu va fi supus Guvernului SUA si hachitelor sale militare.
Sistemul rusesc GLONASS a fost lansat in 1995, dar la scurt timp a fost lasat de izbeliste din cauza problemelor economice ale Rusiei. Guvernul rus a promis sa repuna in functiune sistemul in 2010, dar, deocamdata, nu este compatibil cu GPS-ul sau cu Galileo.
Sistemul chinez, numit Copass, este in stadiul de proiect. China intentioneaza sa foloseasca un semnal codificat care se va suprapune cu emisia codului M a guvernului american. Acest lucru inseamna ca, in timp de razboi, SUA nu ar putea bloca sistemul GPS al chinezilor fara a-si bloca propriul sistem.
Deocamdata, publicul larg nu poate face nimic sa se asigure ca GPS-ul lor va functiona. Desi armata americana se bazeaza pe acest sistem pentru ghidarea rachetelor si pozitionarea trupelor, nu este afectata de semnalele care vin de la civili.