Fermilab un institut de cercetare al Departamentului de Energie din Statele Unite a anuntat ca fizicienii sunt cu un pas mai aproape de indentificarea asa-numitei "particule a lui Dumnezeu" care ar putea explica existenta materiei si a vietii in univers.

Institutul de cercetare american a sustinut si in trecut ca a facut progrese mai mari decat rivalii europeni in cursa pentru obtinerea unuia dintre cele mai ravnite "premii" din fizica identificarea particulei Higgs Boson. Fermilab a anuntat ca a reusit sa restranga aria in care fizicienii se asteapta sa gaseasca "particula lui Dumnezeu" potrivit paginii de internet digg.com.
Totul a pornit de la fizicianul britanic Peter Higgs care a incercat sa elucideze unul dintre marile mistere ale fizicii: cum dobandesc particulele masa. In 1964 el a enuntat teoria potrivit careia exista un camp de forta iar particulele care trec prin acesta dobandesc masa materia si viata devenind posibile. Particula Higgs este cunoscuta drept "particula lui Dumnezeu" fiindca exista peste tot dar ramane mereu ascunsa. Higgs a sustinut ca acest camp de forta invizibil s-a format imediat dupa Big Bang si da masa universului. Fizicianul britanic a ajuns la aceasta concluzie incercand sa explice de ce masa dispare atunci cand materia este sparta si redusa la cele mai mici componente ale sale molecule si atomi.

Competitie intre LHC si Tevatron

Confirmarea existentei particulei Higgs ar fi raspunsul la multe intrebari despre asa-numitul "Model Standard" respectiv teoria care rezuma tot ceea ce stim in prezent despre particule. De-a lungul anilor fizicienii au restrans ariile de masa probabila a particulei Higgs. Fizicienii europeni cauta de asemenea particula Higgs cu ajutorul acceleratorului de particule din Elvetia - LHC (Large Hadron Collider). Proiectul european a fost intarziat cu luni bune dupa pornirea din septembrie 2008. Fizicienii rivali de la Fermilab si-au sporit eforturile pentru a descoperi particula Higgs inainte ca LHC sa devina operational in luna septembrie a acestui an.
Fermilab a sustinut intr-un comunicat de presa ca toti cercetatorii CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare) au stabilit deja ca "particula lui Dumnezeu" cantareste mai mult de 114 GeV/c2. Calculul efectelor cuantice privind particula Higgs necesita ca masa acesteia sa fie mai mica de 185 GeV/c2. Fizicienii CERN au reusit sa izoleze o zona de mijloc a acestei arii folosind acceleratorul Tevatron al Fermilab stabilind ca particula nu poate avea masa intre 160 si 170 GeV/c2.