Domeniul IT&C poate sa pastreze actualele locuri de munca si chiar sa creeze mai multe posturi decat in alte sectoare de activitate, daca va fi sprijinit de Ministerul Comunicatiilor si de guvern, potrivit Nokia Romania. Directorul general al companiei, John Guerry, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, discutiile vizand in principal colaborarea dintre producatorul de telefoane finlandez si guvern. „Guerry considera ca, in ciuda perioadei de criza, in domeniul IT&C nu numai ca se pot pastra toate locurile de munca, dar se pot crea mult mai multe posturi decat in alte sectoare de activitate, acest lucru fiind posibil cu sprijin din partea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si a guvernului“, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Parteneriat MCSI cu Nokia

Guerry s-a aratat interesat de dezvoltarea unui parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor pentru sustinerea investitiilor pe care grupul finlandez le are in vedere in Romania. „În contextul interesului Nokia de a investi in Romania, MCSI a solicitat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii cifrele de scolarizare in specializarile Posta, IT si Comunicatii la nivel universitar si preuniversitar, in vederea crearii unui parteneriat intre cele doua ministere pentru pregatirea de specialisti in domeniu in concordanta cu cerintele pietei“, se mai spune in comunicat.
Nokia a inceput, in februarie 2008, productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, judetul Cluj, investitia ridicandu-se la 60 de milioane de euro. Aici lucreaza aproximativ 1.800 de angajati.

Vasile Puscas: Am dori ca investitia Nokia sa reprezinte un succes

Directorul general Nokia s-a intalnit si cu seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Vasile Puscas. La aceasta intrevedere, ministrul Puscas a dorit sa precizeze ca „Romania trebuie sa fie preocupata de avantaje comparative si transformarea acestora in competitivitate, in special pe fondul spectrului recesiunii in Europa“. „Am dori ca investitia grupului Nokia in Romania sa reprezinte un succes evident din perspectiva proiectelor de investitii in tara noastra si a participarii la cursa competitivitatii. Romania este interesata ca firmele autohtone/europene sa gaseasca toate conditiile necesare pentru plasarea de noi investitii in tara noastra si dorim ca acestea sa reprezinte angajamente pe termen lung, fara ca lucratorii romani sa aiba ingrijorari in legatura cu amenintari de relocalizare a investitiilor“, a aratat Puscas, conform comunicatului.
DAE precizeaza ca reprezentantii firmei Nokia in Romania au apreciat ca unele zone din tara noastra se pot mentine in topul preferintelor pentru localizarea companiilor europene din domeniul IT, acesta fiind un prim rezultat al abordarii integrate, avuta in vedere in cazul polilor de competitivitate.