Valoarea pierderilor cauzate de pirateria software a crescut în România, ajungând la 151 de milioane de euro, în 2007, fata de 114 milioane de euro, în 2006, si de doar 49 de milioane euro, în 2003, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei Române.
Rata de piraterie în România se situeaza la un nivel de 68%, la egalitate cu cea din Bulgaria, fiind mult peste media Uniunii Europene, de aproximativ 35%.
Potrivit datelor prezentate ieri, din totalul marfurilor contrafacute identificate, 61% provin din China, 25% din Turcia, în timp ce din Bulgaria si Emiratele Arabe Unite provin 4%, respectiv 3%. Marfurile contrafacute sunt cu precadere produse textile si de marochinarie care provin din China, Turcia si Bulgaria, cosmetice si produse de igiena din Turcia, Emiratele Arabe Unite, China si SUA, precum si accesorii de telefonie din China, Turcia si Emiratele Arabe Unite.
În 2007, au fost efectuate în România 650 de raiduri împotriva pirateriei si au fost înregistrate primele doua cazuri de condamnare la pedepse de peste cinci ani de închisoare pentru piraterie. Unul dintre factorii care a contribuit la scaderea ratei pirateriei este cresterea numarului de campanii de constientizare derulate în întreaga tara, cu scopul de a creste nivelul de cunoastere si respectul fata de valoarea proprietatii intelectuale.

China si Turcia, principalii falsificatori

Aproape 90% din marfurile contrafacute care inunda piata româneasca provin din China si Turcia, potrivit unei statististici a Autoritatii Nationale a Vamilor. Acestea au o reputatie internationala consolidata de economii, unde protectia drepturilor de proprietate intelectuala este ignorata.
În cele doua tari exista o adevarata industrie a marfurilor contrafacute, care poarta etichetele unor firme consacrate. Cele mai multe marfuri contrafacute patrund prin Portul Constanta, care este lider absolut, înregistrând peste 50% din „piata“, si prin vamile din Bucuresti.

Pagube estimate de 276 de milioane de dolari

România a gazduit 13% din serverele ilicite prin care s-au desfasurat activitati infractionale în perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008, ocupând locul doi pe plan mondial, dupa SUA, unde au fost înregistrate 41% din totalul servelor de acest tip, potrivit unui raport al Symantec.
Valoarea totala estimata a bunurilor scoase la vânzare în economia subterana, în perioada monitorizata, a fost de 276 de milioane de dolari. Suma a fost calculata folosind preturile cerute de vânzatori pentru produse si servicii si estimând cât vor avea acestia de câstigat în cazul în care ar lichida întregul stoc.
Anunturile ce vizeaza comercializarea informatiilor privind carti de credit sunt cel mai des întâlnite, reprezentând 31% din total, preturile de vânzare ale acestora variind între 0,10 si 25 dolari/card. „Popularitatea datelor despre cartile de credit se datoreaza usurintei cu care se pot obtine si utiliza. Acestea pot fi folosite pentru tranzactii on line, situatie în care atât comerciantii, cât si emitentul cardurilor respective au dificultati în a identifica tranzactiile frauduloase“, a declarat directorul reprezentantei din România a Symantec, Gabriel Tomescu.
Roxana DIMACHE