Motorul de cautare Cuil, ultima realizare a Annei Patterson, a sotului ei, Tom Costello, a lui Russell Power si Luis Monier, fosti ingineri la Google, si-a facut aparitia în lumea internetului, fiind proiectat special pentru a detrona Google. Creatia anterioara a Annei Patterson, un motor de cautare pus la punct în 2004, a fost atât de impresionanta, încât liderul industriei, Google Inc., a cumparat tehnologia pentru a-si îmbunatati sistemul. De data aceasta însa, produsul nu mai este de vânzare. Patterson intentioneaza sa depaseasca Google, companie pe care a parasit-o în 2006 pentru a dezvolta o cale mai buna de a cerceta internetul. Rezultatul este Cuil, pronuntat dupa cuvântul englezesc "cool". Alimentat de un capital de investitii de 33 de milioane de dolari, motorul de cautare a început sa proceseze solicitari începând de ieri.Pentru început, raza de actiune a lui Cuil include peste 120 de miliarde de pagini de internet. Patterson e de parere ca acest lucru înseamna o capacitate cam de trei ori mai mare decât a Google-ului, cu toate ca nu exista o modalitate de a afla cu siguranta. Google a încetat sa îsi faca public numarul de website-uri pe care le scaneaza în urma cu trei ani, când sustinea o cifra de 8,2 miliarde de pagini de internet. Cuil nu va divulga formula dupa care reuseste sa acopere atât de multe pagini web folosind mult mai putine computere decât Google. O raza mare de cautare este importanta deoarece informatiile, pozele sau continutul nu pot fi gasite daca nu sunt stocate într-o baza de date. Cuil însa vrea sa se claseze peste Google prin metoda sa de a identifica si afisa rezultate pertinente. El nu copiaza metoda Google de a clasa paginile de internet în functie de cantitate si calitate, ci cauta în continutul de fapt al paginii, a spus Patterson. Rezultatele sunt prezentate într-un format ca o revista fata de listarea verticala a link-urilor web.De asemenea, Cuil spera sa atraga trafic de utilizatori promitând ca nu va retine informatii despre acestia sau istoricul cautarilor, precum face Google, spre consternarea doritorilor de intimitate privind aceste aspecte. 
Cuil, ultimul pretendent la titlu Noul motor de cautare se adauga într-o lunga lista de rivali ai Google de-a lungul timpului. Aceasta include motoare de cautare de început, precum Teoma (tehnologie care a devenit coloana vertebrala a Ask.com), Vivisimo, Snap, Mahalo si Powerset, care a fost cumparat de Microsoft de curând.Desi au investit sute de milioane de dolari în cautari, nici Microsoft, nici Yahoo Inc. nu au reusit sa câstige teren în fata Google. În luna mai, Google detinea 62% din actiuni pe piata motoarelor de cautare din Statele Unite, urmat de Yahoo - cu 21% si Microsoft - cu 8,5%, potrivit comScoce Inc.Google a devenit sinonim cu cautarea pe internet si este posibil ca nici sa nu conteze cât de bun este Cuil sau orice alt pretendent, potrivit analistului Allen Weiner, citat de Yahoo News.
Pe de alta parte, este prima data când Google se razboieste cu un motor de cautare creat de fostii angajati ai companiei. Probabil ca nu va fi ultima oara, dat fiind faptul ca Google are aproximativ 20.000 de angajati. Patterson a intrat în echipa Google în 2004, dupa ce a creat si vândut Recall. Ea a lucrat cu Power în aceeasi echipa. Monier, desi a lucrat la Google o perioada scurta, este mult mai cunoscut ca fost responsabil cu tehnologia la AltaVista, care era considerat cel mai bun motor de cautare înainte de aparitia lui Google în 1998. Monier a ajutat si la construirea motorului de cautare al paginii de licitatii on line eBay.