Compania americana Microsoft va scadea în 2008 preturile pentru sistemul de operare Vista în 70 de tari, odata cu lansarea pe piata a Service Pack 1, transmite Reuters, citat de Mediafax.Vânzarile Vista, prin intermediul magazinelor si al internetului, reprezinta sub 10% din licentele Windows comercializate de Microsoft. Peste 90% din computerele personale din întreaga lume au instalate aplicatii Windows, iar majoritatea cumparatorilor prefera sa achizitioneze un computer care are preinstalata ultima versiune a sistemului de operare al grupului Microsoft. "Anticipam ca aceste schimbari vor oferi oportunitati sporite pentru comercializarea unui numar mai mare de licente Windows", a declarat Brad Brooks, vicepresedinte al Microsoft.  
Microsoft a vândut 100 de milioane de licente pentru Vista Pe pietele emergente, Microsoft va renunta la comercializarea versiunilor îmbunatatite ale Vista pentru ca multi clienti din acele regiuni cumpara pentru prima oara o varianta originala a sistemului de operare Windows. Compania va comercializa, în schimb, Vista Home Premium si Home Basic, o versiune mai simpla a produsului, la preturi revizuite. Microsoft a vândut peste 100 de milioane de licente Vista de la lansarea pe piata, în ianuarie 2007, produsul având o contributie importanta la profitabilitatea grupului. Multi utilizatori au reclamat probleme în functionarea Vista, care poate fi instalat doar pe computere performante, precum si lipsa altor aplicatii si echipamente corespunzatoare, precum imprimantele. Microsoft a anuntat ca va continua sa vânda sistemul Windows XP pâna în iunie 2008, amânând astfel tranzitia catre Vista. 
Profitul companiei a crescut cu 79% în trimestrul doi al anului fiscal Compania a depasit estimarile analistilor de pe Wall Street, raportând cresterea cu 79% a profitului în al doilea trimestru al anului fiscal, la 4,7 miliarde de dolari sau 50 de centi pe actiune, de la 2,6 miliarde de dolari / 26 de centi pe actiune, în aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile s-au majorat cu 30%, ajungând la 16,37 miliarde de dolari. Analistii chestionati de Reuters au estimat un profit net de 46 de centi pe actiune si un venit de 15,94 miliarde de dolari. Microsoft a raportat majorarea vânzarilor în al doilea trimestru al anului fiscal la noul sistem de operare Windows Vista si la aplicatiile Office, datorita vânzarilor bune la calculatoare. 
Amenda de 899 de milioane de euro de la UE Uniunea Europeana a dat saptamâna trecuta o noua amenda record, de 899 de milioane de euro, gigantului informational american Microsoft, pentru ca nu a oferit o mai mare transparenta privind propriile programe, ceruta din 2004 de Bruxelles. Comisia Europeana a condamnat grupul Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta în martie 2004, impunând o amenda record de 497 de milioane de euro, ce se adauga celei decise miercuri de executivul european. Dupa mai mult de trei ani de litigii, justitia europeana si-a prezentat cazul în fata Comisiei Europene pe 17 septembrie 2007, grupul american anuntând pe 22 octombrie ca accepta exigentele Bruxellesului. Microsoft a încercat sa îsi dovedeasca bunavointa, prin anuntarea unei serii de masuri menite sa sporeasca transparenta propriilor programe, renuntând la "valul" ce le proteja. Comisia Europeana s-a aratat însa sceptica, afirmând ca anuntul grupului american "nu raspunde întrebarii daca Microsoft s-a conformat sau nu reglementarilor europene antimonopol" si nici acuzatiilor legate de instalarea automata a unor programe care vin odata cu sistemul de operare Windows, ce utileaza aproximativ 90% dintre calculatoarele din lume.