Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor (ENISA) si-a lansat cel mai recent document de pozitie pe tema "retelelor-pirat", respectiv computere folosite ilegal. Documentul identifica rolurile si structurile organizatiilor criminale ce creeaza si controleaza "retele-pirat", precum si tendintele manifestate in acest tip de ciber-infractiuni. Utilizarea aplicatiilor pentru navigarea pe internet determina aparitia a peste 60% din cazurile de infectare a sistemelor informatice. Folosirea unui link inselator este suficienta pentru a infecta un computer. Principala problema o reprezinta utilizatorii neinformati. In consecinta, ENISA sustine necesitatea unei actiuni comune si consecvente impotriva acestei amenintari la adresa securitatii online. Documentul de pozitie enumera, de asemenea, mecanismele disponibile pe internet de identificare si contracarare a acestui tip de programe inselatoare.

Retelele pirat reprezinta o conexiune de computere utilizate de infractori si crima organizata pentru activitati frauduloase pe internet, se arata intr-un comunicat al ENISA. Aceste retele pirat presupun programe ce se instaleaza singure, fara a fi observate de catre proprietarul unui computer infectat, si sunt gestionate in comun de la distanta de catre un server. Un computer compromis poate fi utilizat pentru orice fel de activitati infractionale online: furt de identitate, e-mailuri nesolicitate cu scop comercial, escrocherii si atacuri majore. La ora actuala organizatiile criminale sunt bine puse la punct si au resursele tehnice necesare pentru a efectua fraude pe internet cu mai mult succes decat in afara lui. Se estimeaza ca peste 6 milioane de computere infectate din toata lumea sunt conectate la o retea-pirat, se precizeaza in comunicat. Primele 5 tari din lume (din punct de vedere al numarului de computere infectate) sunt China, SUA, Germania, Spania si Franta. Cei mai vulnerabili sunt utilizatorii de internet neinformati. Cele mai comune metode de infectare le reprezinta utilizarea aplicatiilor de navigare pe internet (65%), documentele atasate la e-mail (13%,) activitatea sistemelor de operare (11%) si documentele descarcate de pe internet (9%). In prezent, cea mai periculoasa metoda de infectare este accesarea unei pagini de internet compromise. Semnele posibilei infectari a unui astfel de computer-victima includ, printre altele: o legatura lenta la internet, comportament bizar al aplicatiei de navigare (schimbarea paginii de garda, noi ferestre, plug-in-uri necunoscute), program anti-virus dezactivat, executabile necunoscute, etc.

Retelele pirat dispun de minim 1.000 de servere la nivel mondial

Estimarile ENISA arata ca exista cel putin 1.000 de servere diferite de tip retea-pirat care functioneaza permanent. Un server mediu de acest tip poate controla 20.000 de computere infectate (numarul lor putand varia intre 10.000 si 300.000). Tot ele indica si faptul ca se creeaza cca. 53.000 de noi retele active in fiecare zi. O retea pentru spam-uri poate transmite pana la 3 e-mail-uri de acest tip pe secunda (respectiv apr. 259.000 e-mailuri pe zi). Directorul executiv ENISA, Andrea Pirotti, a declarat: "Retelele-pirat reprezinta o problema tot mai importanta ce pune in pericol economia, mediul de afaceri, guvernele, sectoarele industriale si cetateanul de rand, cu consecinte devastatoare". La randul lui, seful Departamentului Tehnic din cadrul ENISA, dr.Alain Esterle a afirmat: "Fara masuri urgente si o prioritate maxima acordata combaterii acestui tip de infractiuni, ele vor avea efecte dezastruoase asupra infrastructurilor de baza ale retelelor internationale". Pentru contracararea acestui fenomen sunt necesare solutii urgente, spun oficialii ENISA. Retelele-pirat implica de obicei computere din mai multe tari facand astfel identificarea lor mult mai grea. ENISA sustine, din acest motiv, o cooperare coordonata si transnationala intre agentiile internationale de aplicare a legii, furnizorii de servicii de internet (ISP) si comerciantii de programe IT. O mai buna structurare a acestei cooperari, precum si mai multe resurse la dispozitie sunt necesare. In acest sens este importanta educarea utilizatorilor pentru a detecta orice tip de activitate frauduloasa reprezinta o masura esentiala, se mai specifica in comunicatul ENISA.