In cadrul sedintei Parlamentului European care a avut loc la inceputul saptamanii acesteia, europarlamentarii au aprobat promovarea internetului in banda larga pe continentul european. Elaborarea unei politici europene in materie de internet cu banda larga este esentiala pentru accesul regiunilor, in special al celor rurale izolate, la informatii privind sanatatea, educatia sau diferite servicii - estimeaza Parlamentul European.

Astfel, deputatii europeni au cerut elaborarea unui program comunitar multianual pentru promovarea utilizarii mai sigure a internetului si a noilor tehnologii on-line. Obiectivul principal consta in apropierea diferentelor dintre zonele urbane si cele rurale (in special asezarile din insule si regiunile muntoase), in ce priveste utilizarea acestei tehnologii. In contextul dezvoltarii extrem de rapide a noilor mijloace de comunicare, conexiunea de banda larga constituie unica modalitate de acces, fiabila din punct de vedere tehnic, la produsele oferite de mijloacele de comunicare in masa ca televiziunea prin internet si telefonia prin internet. In acest sens, poate fi evitata aparitia unei prapastii intre populatia rurala si locuitorii aglomeratiilor urbane, care dispun deja de conexiuni de banda larga. Gradul de patrundere a serviciilor de banda larga nu a fost acelasi in toate Statele Membre si in toate regiunile Uniunii. Astfel de servicii in zonele inaccesibile (insule, zone montane, etc.) si rurale raman limitate din cauza costului ridicat al serviciilor si retelelor de conectare in banda larga. Persista o discrepanta considerabila in ceea ce priveste patrunderea serviciilor de banda larga intre centrele urbane si zonele izolate, la fel intre vechile state comunitare si cele noi. La sfarsitul anului 2006, aproape 28% din gospodariile din Uniunea Europeana aveau conexiune internet, precizeaza un sondaj Eurobarometru. Totusi, nu exista o retea uniforma a acestor conexiuni, unele regiuni fiind mult defavorizate. Daca in Olanda sau Danemarca utilizarea benzii largi este ceva obisnuit, foarte putine gospodarii din Grecia, Cipru, Slovacia sau Romania au acces la aceasta tehnologie.

Programul Galileo, sustinut financiar doar din bugetul UE

O alta problema dezbatuta in plenul Parlamentului European a fost Programul European de navigatie prin satelit (Galileo). In opinia europarlamentarilor acest program ar trebui finantat in totalitate din bugetul Uniunii. Galileo este numele acordat sistemului european de navigatie prin satelit, la care Uniunea Europeana si Agentia Spatiala Europeana lucreaza din 2002. Acest sistem urmeaza sa fie pus in functiune in 2008. Este format din 30 de sateliti, care au inceput sa fie lansati incepand din 2006, si din statii aflate la sol, prin care semnalele sunt transmise catre utilizatori. Cu ajutorul lui Galileo, utilizatorii care au un receptor (de exemplu, telefonul mobil) pot sa-si stabileasca pozitia cu mai multa exactitate in timp real. Galileo are rolul de a asigura fluiditatea, eficacitatea si siguranta transporturilor in Europa (prin localizarea vehiculelor, controlarea vitezei, sisteme de orientare, etc.). Avand functii multiple, va putea fi de folos si altor sectoare de activitate. Printre sectoarele care ar putea beneficia de functiile programului Galileo se numara serviciile sociale (asistenta pentru persoanele cu dizabilitati si pentru persoanele in varsta), justitia si vamile (localizarea suspectilor, controale la frontiere), cautare si salvare (orientare pe mare si in munti) si agricultura