Dispozitivele de navigatie cu sistem GPS sunt din ce in ce mai populare si mai folosite in randul soferilor. La prima vedere avem tendinta de a crede ca sistemele de navigatie distrag atentia soferului in timpul mersului, din cauza ecranului aprins in permanenta si a indicatiilor vocale emise in mod regulat. Insa un studiu efectuat in Franta la cererea companiilor de asigurare Delta Lloys si Aon a relevat ca de fapt GPS-ul are efecte pozitive asupra conduitei conducatorilor auto.
Concluzia la care au ajuns cei care au efectuat studiul a fost aceea ca sistemele de navigatie nu numai ca nu distrag atentia, ci dimpotriva, chiar fac soferii mai atenti. Mai mult decat atat, GPS-ul reduce stressul. Aproape doua treimi dintre utilizatorii de sisteme de navigatie au declarat ca se simt mai putin tensionati de cand folosesc GPS-ul si sunt mai atenti la drum pentru ca nu mai sunt ingrijorati de traseul pe care trebuie sa il parcurga. In plus, 78 la suta dintre acestia au declarat ca se simt mai stapani pe situatie datorita GPS-ului.
In general sistemele de navigatie prin satelit imbunatesc conduita soferilor. Utilizarea GPS-ului scade la jumatate incidenta alegerilor nepotrivite pe traseu, ca de exemplu trecerea cu vederea a indicatoarelor rutiere sau refacerea unei rute gresite. Conducatorii auto care se lasa ghidati de sistemele GPS fac mai putine manevre in trafic, fac mai putine opriri si se ratacesc mai rar decat cei care folosesc hartile clasice.
Sistemul de navigare cu GPS permite soferilor sa parcurga distantele propuse in cel mai scurt timp posibil. Studiul estimeaza ca GPS-urile reduc cu 16% numarul de kilometri parcursi si cu 18% durata calatoriei atunci cand soferul se indreapta spre o destinatie necunoscuta, pe un drum pe care nu l-a mai parcurs pana atunci.
Prin urmare, sistemele GPS sunt mai economice si mai ecologice, avand in vedere ca in aceste conditii se consuma mai putin carburant.