Cat de dezvoltat ar fi fost IT-ul (si nu doar domeniul acesta) daca nu ar fi existat concepte sau idei ale unor vizionari? O fila a viitorului a fost scrisa saptamana aceasta de Microsoft cu al sau concept Surface care duce practic IT-ul la un alt nivel al experientei cu utilizatorul. Discutam de o masa, practic de un ecran LCD de mari dimensiuni, a carei suprafata este sensibila la atingere, insa nu doar la deget ci poate interpreta mai multe zone de contact.

Conceptul, functional de altfel, afiseaza o imagine (un background / desktop) pe care stau fisierele: fie ele imagini, documente sau filme. Experienta de lucru cu acestea este extravaganta. De exemplu, imaginile pot fi micsorate sau marite prin simpla apropiere / departare a degetelor pe suprafata pozei, iar la fel se poate lucra si cu filmele.

Simpla plasare a telefonului mobil pe masa il conecteaza automat la aceasta, iar tragerea (drag and drop) unei imagini in zona telefonului o incarca automat in acesta. La fel sta situatia si in cazul camerelor foto cu capacitati de comunicare wireless. Masa descarca automat pozele de pe camera foto si le aseaza pe desktop, unde pot fi aranjate in grupuri, marite etc. Conceptul nu este adresat doar segmentului multimedia, ci va revolutiona intreaga interactiune cu PC-ul si aplicatiile sale.

Intradevar conceptul este unul revolutionar si permite utilizatorului sa interactioneze mult mai facil, chiar mult mai creativ, cu documentele sale digitale. Tehnic, discutam de un LCD multi-touch-sensitive de 30", motorizat de Windows Vista, cu suport pentru retea fara fir (WiFi) si Bluetooth.