AMD si-a prezentat recent planurile sale pentru viitor in ceea ce priveste platformele mobile. Mai exact, ne-a livrat cateva date tehnice despre viitoarele notebook-uri bazate pe procesoare AMD. Numele de cod a viitoarei platforme este Puma si va fi lansata abia in a doua jumatate a anului 2008. Cum principala candidata este platforma Centrino Duo - Santa Rosa, Puma va avea o intarziere foarte mare, de aproximativ un an.

Platforma va fi alcatuita dintr-un procesor special creat pentru mobilitate si nu dezvoltat dintr-un model desktop deja existent. La acesta se adauga chipset-ul format din RS780M (northbridge) si SB700 (southbridge). Toate cele trei, impreuna alcatuiesc platoforma Puma cu care AMD spera sa castige mai mult decat cele 15 procente cat detine acum din piata calculatoarelor portabile.

Cei mai optimisti dintre oficialii AMD au declarat ca notebook-urile bazate pe Puma pot ajunge la o autonomie de chiar sase ore. Aceasta datorita trecerii la procese tehnologice de fabricare mai mici de 65 nm, ceea ce inseamna reducerea consumului. De asemenea, intreaga platforma va dispune de noi protocoale de inchidere a functiilor care nu sunt folosite.

De exemplu, tehnologia de interconectare a procesorului, placii grafice, memoriei si chipset-ului, Hyper Transport 3, va dispune de opt canale de comunicatie care pot fi reduse la patru si chiar doua, cand nu sunt necesare toate.