Se stie ca Europa si Continentul Nord American sunt deja unite la nivel de comunicatii digitale printr-o fibra optica ce traverseaza Atlanticul. Costurile de intretinere si de transmisie de date reduse ale acestei solutii au determinat un consortiu format din 17 companii sa creeze un proiect asemanator care va uni America de Asia.

Desi distanta minima dintre cele doua continente este intre Alaska si Federatia Rusa, a fost aleasa o ruta de zeci de ori mai lunga ce va uni Statele Unite de coasta sud-estica a Asiei. Astfel, fibra optica va uni Statele Unite continentale de Hawaii, urmand apoi Guam, Insulele Filipine, Honk Kong, Brunei, Thailanda, Singapore si Malaezia. Distanta finala a fibrei optice subacvatice va fi de 12.428 de mile, ceea ce va ridica costurile proiectului la jumatate de miliard de dolari.

Consortiul condus de Telekom Malaysia si format din alte 16 companii a inmanat proiectul celor de la Alcatel-Lucent si NEC care se vor ocupa de instalarea fibrei. Data limita de terminare a proiectului este decembrie 2008.