Unul dintre cele mai binevoitoare proiecte la nivel mondial este The One Laptop Per Child (OLPC), care vrea ca orice copil sa aiba acces la un calculator. Pentru aceasta este necesar in primul rand un pret redus al PC-ului. Proiectul OLPC a fost prezentat initial ca notebook-ul de 100$, o suma nu prea realista, dar cu un impact puternic la public. Ideea este de a dota scolile din tarile in curs de dezvoltare cu cate un astfel de sistem pentru fiecare copil.

Acum, cand ziua lansarii se apropie (septembrie 2007) producatorii au anutat ca pretul real al unui astfel de echipament este de 175$, aproape dublu fata de estimarile initiale, dar totusi cel mai ieftin de pe piata. Producatorii notebook-ului au declarat ca principalii factori ai cresterii pretului sunt scumpirea Nichel-ului la nivel mondial si unele costuri ridicate ale designului.

Sistemul are la baza Linux, distributia Red Hat, iar interfata este asemanatoare cu cele ale PC-urilor obisnuite, cu icoane si ferestre. Proiectul, nelansat, are deja multi clienti. Nu mai putin de 2.5 milioane de unitati sunt precomandate, iar numarul lor va creste vertiginos in urmatoarele luni.

(www.dailytech.com)