In apropierea lansarii si dupa mai multe runde de speculatii imprastiate pe Internet, AMD a publicat specificatiile finale ale chip-ului grafic de top din familia R600.

Prima informatie remarcabila este chiar numele produsului, pe care niciun jurnalist nu a reusit sa il afle sau sa il ghiceasca: ATI Radeon HD 2900. Astfel, prima familie de procesoare grafice compatibila DirectX 10 a producatorului va avea denumirea generica ATI Radeon 2000 (sau 2k), unde ultimele trei cifre vor fi inlocuite pentru deosebirea diferitelor modele.

Tehnic vorbind GPU-ul detine 320 de linii de procesare si lucreaza cu memoria pe un canal nativ de 512 biti. AMD a ajuns cu functia Anti Aliasing la valoarea 24x, in timp ce G80 de la NVIDIA poate atinge maximum 16x.

Un alt aspect tehnic remarcabil il reprezinta incorporarea unui chip de sunet HD pe 5.1 canale. AMD a optat pentru aceasta varianta din dorinta de a oferi prin portul HDMI semnal high definition complet, atat video cat si audio. Toata familia de procesoare suporta decodarea secventelor video H.264 si VC-1 corespunzatoare HD-DVD si Blu-ray.

In urmatoarele saptamani, caci o data exacta nu a fost vehiculata, sunt asteptate a fi lansate reprezentante pentru toate cele trei game ale familiei R600.

(www.dailytech.com)