Mihaela Raileanu, o publicista interesanta, a postat in urma cu putin timp pe pagina sa de Facebook un text, o veritabila profesiune de credinta, pe care o puteti in continuare:

Mihaela Raileanu
1 ora

Ce-mi place mie politica! Ma innebunesc dupa ea. Cu ghilimelele de rigoare. Am doua observatii de facut. Una generala. Incep sa inteleg de ce exista atata patima la nivel de societate. Fiindca exista teribil de multi naivi care chiar cred ca jocurile se fac la vedere si ca declaratiile politice chiar sunt pe bune. Sau ca politica e pentru cetateni. Exista oameni care cred asta. Si o cred patimas. Ei bine nu, asta e deziderat. Asa AR TREBUI. In realitate e cu ciuciu. A doua observatie e personala. Eu ador situatia in care joc rol de fata rea. Pana acum, cei mai multi ma blamau ca sunt pesedista. Nu conteaza ca eu votez cu liberalii de cand ma stiu (am spus liberali, nu lepre). Ei m-au incadrat la psd fiindca am sustinut niste principii, fie ele democratice fie de bun simt. Prima data asta ma enerva, dupa aia m-a amuzat. Acuma nu mai imi pasa, puteti sa credeti ca in sufletul meu o iubesc si pe Firea, prea putin imi pasa. Mai nou insa, incep sa fiu fata si mai rea fiindca nu merg pe trendul din newsfeed, demonizarea unor politicieni. Nici nu mai conteaza numele lor. Am o veste proasta. Pentru voi. Daca voi scrieti niste lucruri sau aveti niste pareri acasa la voi, pe peretii vostri, nu e deloc obligatoriu sa fiu de acord cu ele. Cel putin le pot critica. Ca n-o fac, n-o fac din lipsa de timp si pentru ca sincer, urasc politica. N-am sa stau niciodata sa comentez ce scriu prietenii pe paginile lor. Sigur, voi puteti comenta ce scriu eu, n-am probleme cu asta, cred ca stomacul meu s-a intarit considerabil in ultimii ani. Atata doar ca ar fi pacat sa va imaginati ca daca nu comentez parerile voastre sunt de acord cu ele. In general nu. Si tot in general, patima in politica este enervanta. Politica se face cu tact, intelepciune, sange rece, interese, da, dar interesele cetateanului pe bune, si mai ales mult caracter. Foarte mult. Securisti? Sunt peste tot. Libidinosi politici? Asisderea. Purtatori de genti si hamesiti de foame? E plina tara. Si partidele. Daca nu-i vedeti peste tot e treaba voastra, nu a mea. Ca nu scriu de Dancila, Dragnea nu inseamna deloc, da chiar deloc ca i-as pupa pe crestet de dragi. De altfel am mai spus candva, din 2012 incoace PSD a fost cel mai prost partid posibil pentru ca a avut voturile, a avut si aliatii politici, dar habar n-a avut sa-si joace cartea. Luptele intestine de la nivel de partid nu ma intereseaza, nu sunt politician, putin imi pasa de ridicatul poalelor sau nadragilor peste cap. Am zis sa scriu asta ca sa nu aveti vreun dubiu cu cine stati de vorba. Daca v-am inselat asteptarile, dezamagit samd, asta e, nimeni nu-i perfect. Nici macar voi.

Comentarii si raspunsuri

- Adrian Pieptu: Tu cu cine te certi de fapt?
- Mihaela Raileanu: Cu nimeni. Scriu eseuri dis de dimineata.
- Adrian Pieptu: Mihaela Raileanu Aha, ma gandeam eu.
- Mihaela Raileanu: Sa stii ca pe peretele meu pot sa scriu si poezii daca vreau.
- Adrian Pieptu: Mihaela Raileanu Sunt convins. Eu fac asta demult.
- Mihaela Raileanu: Da stiu. Doar nu iti imaginezi ca te pastrez in lista pentru chenarele rosii (joke!!!). Noroc de poezii si de poze. Puneai fotografii foarte faine cindva.
- Adrian Pieptu: Pun si-acum. Asta de adineauri cu Marilyn nu-ti place/ E de colectie,
- Mihaela Raileanu: Aia da, e frumoasa. Mai ai si sclipiri :)))) keep going on!!!
- Florian Popa Micsan: Sunteti ca sa zic asa, o liberala de stanga. Parca am mai vazut asta. Constiinta unui liberal de stanga.
- Mihaela Raileanu: Habar n-am cu ce se mananca asta. Dar cred ca nu. Cred in schimb ca oamenii nu sunt deloc egali, ca e nevoie de politici si de dreapta, si de stanga, pentru ca exista diverse categorii sociale si fiecare are nevoile ei. Este inuman sa calci pe cineva in picioare. Cred mai degraba, cu tot respectul pentru prietenii de pe facebook, ca sunt o umanista. Doar atat. Restul etichetelor nu le recunosc. Umanitatea e singura mea ideologie. Dar va multumesc pentru intelegere si acceptare.
- Florian Popa Micsan: Imi plac eseurile dv. Ce mult imi plac! Pentru ca descalciti realitatea. Si nu conteaza ce etichete doriti sau vi se pun de catre altii, atata timp cat prin si in textele dv ajungeti la adevar. Felicitari, sunteti aproape la fel de buna ca posesorul blogului cu titlul de mai sus.
- Petre Prisecaru: Depistez un usor aer de superioritate, de detasare de mocirla politicii, de patimile dezbaterilor politice, inteleg ca ne faceti favorul sa ne acceptati opiniile la comentariile dvs, dar nu si de a comenta ce postam noi, aici sunteti prea dura, culmea am sesizat la multi liberali acest lucru si ma contrariaza, mai ales ca si eu sunt un liberal de stanga sau socio-liberal, cum se declara Krugman si Stiglitz (scuzati comparatia), dar un oponent al progresismului!
- Mihaela Raileanu: Ati inteles total gresit. Nu era nici un aer de superioritate, am spus numai cum gandesc eu culmea, ca sa nu mai fiu trasa de urechi pe pagina mea. Atat.