Google sarbatoreste, luni, 20 de ani de la infiintare, timp in care a evoluat de la un simplu sistem mai eficient de a explora internetul la cel mai important motor de cautare online, prezent atat de mult in viata oamenilor incat numele companiei a devenit verb. Pentru cea de-a 20-a aniversare, compania a programat, la San Francisco, un eveniment dedicat viitorului motoarelor de cautare online, promitand si cateva anunturi supriza, scrie Mediafax. Fondat in 1998, de absolventii Universitatii Stanford Larry Page si Sergey Brin, motorul de cautare Google este in prezent o companie activa pe toate marile piete globale. Google are sediul central in Silicon Valley si birouri in America de Nord si de Sud, Europa si Asia.
- In 1995, Larry Page si Sergey Brin se intalnesc la Stanford. Larry, in varsta de 22 de ani, absolvent al Universitatii Michigan, este interesat de universitate, iar Sergey, in varsta de 21 de ani, este desemnat sa ii serveasca ca ghid. Dupa spusele unora, prima oara cand s-au intalnit, cei doi se contraziceau in aproape toate privintele.
- In 1996, Larry si Sergey, care acum sunt licentiati in informatica la Stanford, incep sa colaboreze la dezvoltarea unui motor de cautare numit BackRub. BackRub va functiona pe serverele de la Stanford timp de peste un an, pana ajunge sa ocupe prea multa latime de banda si nu mai este potrivit pentru universitate.
- Un an mai tarziu, in 1997, Larry si Sergey decid ca motorul de cautare BackRub are nevoie de un nou nume. Dupa o perioada de gandire, aleg numele Google - un joc de cuvinte pornind de la googol, un termen matematic pentru numarul reprezentat de cifra 1 urmata de 100 de zerouri. Utilizarea acestui termen intruchipeaza misiunea lor de a organiza o cantitate aparent infinita de informatii de pe web.
- In august 1998, cofondatorul companiei Sun, Andy Bechtolsheim, scrie un cec in valoare de 100.000 de dolari pentru o entitate care inca nu exista: o companie numita Google Inc.
- In luna septembrie a aceluiasi an, Google isi amenajeaza spatiul de lucru in garajul lui Susan Wojcicki, la adresa 232 Santa Margarita, Menlo Park. Google solicita inregistrarea in California pe 4 septembrie. La scurt timp, Larry si Sergey deschid un cont bancar pentru compania nou infiintata si depun cecul primit de la Andy Bechtolsheim.
- Ulterior, Larry si Sergey il coopteaza pe Craig Silverstein ca primul lor angajat; acesta este un coleg de la Facultatea de Informatica Stanford.
- In decembrie 1998, PC Magazine scria ca Google "are un dar neobisnuit de a afisa rezultate extrem de relevante" si recunoaste Google ca fiind motorul de cautare preferat in clasamentul Top 100 Web Sites (Top 100 de site-uri web) pentru 1998.
- In februarie 1999, sediul din garaj devine neincapator, astfel ca Google se muta in casa noua la 165 University Avenue in Palo Alto, avand numai opt angajati.
- De atunci, Google a inceput dezvoltarea la nivel international, lansand din ce in ce mai multe servicii si produse. In octombrie 2006, Google a anuntat achizitionarea site-ului de partajare video YouTube, intr-o tranzactie care s-a ridicat la 1,65 de miliarde de dolari.
- In ianuarie 2011, Google a anuntat ca Larry Page va deveni director executiv incepand din aprilie 2011, iar Eric Schmidt - presedinte executiv.
- In ianuarie 2012, Google a devenit prima companie importanta de servicii de internet care a obtinut certificarea ISO 14001 si OHSAS 18001 pentru toate centrele de date detinute care functioneaza in SUA, pentru standarde inalte in ceea ce priveste managementul mediului si siguranta fortei de munca.
- In ultimii ani, Google a investit tot mai mult in sectoare straine de activitatea de baza, de IT, publicitate online si servicii pe internet. Fondul de capital de risc al grupului, Google Ventures, a investit deja in mai multe companii din domeniul sanatatii. Printr-o divizie de cercetare, compania este implicata si in dezvoltarea de ochelari computerizati si sisteme de navigatie autonoma pentru automobile.
- In luna octombrie 2015, Google Inc a format un nou conglomerat, Alphabet Inc, care a incorporat unitatile tot mai diversificate de afaceri si de investitii, ce aduceau totusi mai putin profit imediat decat motorul de cautare pe internet. La momentul respectiv, Larry Page, cofondatorul si directorul general al Google, a anuntat ca Alphabet este o colectie de companii, in care Google este cea mai mare dintre ele.
- Intre actualele filiale ale Google se afla Google Maps, YouTube, browserul si sistemul de operare Chrome si Android. Din Alphabet fac parte, in mod separat, filialele axate asupra sanatatii Calico si Life Sciences, alaturi de Google Ventures, Google Capital, Google X, Google Photos, Google Now si altele.
- Google este un jucator major si in domeniul inteligentei artificiale, unde ii are ca rivali pe Amazon, Apple si Microsoft.
- In ciuda eforturilor de a-si diversifica afacerile, Alphabet - care are peste 80.000 de angajati la nivel mondial - inca isi obtine mare parte din venituri din publicitatea online. Potrivit companiei eMarketer, Google si Facebook vor atrage anul acesta 57,7% din veniturile din publicitatea online in SUA. In al doilea trimestru al anului 2018, Google a raportat un profit de 3,2 miliarde de dolari, in ciuda unei amenzi de 5,1 miliarde de dolari impusa de Uniunea Europeana. Comisia Europeana a argumentat ca Google a utilizat sistemul de operare pentru telefoane mobile Android pentru consolidarea pozitiei dominante pe piata in mod ilegal in activitatile de cautare online.
- Au existat nelinisti privind faptul ca Alphabet este mai interesat sa faca bani din datele privind informatii personale, decat sa asigure o protectie a lor. Google a mai fost acuzat ca a "deturnat" atentia cititorilor de la site-urile celor mai mari companii media, furnizand in rezultatele cautarilor online continuturi in care putea plasa publicitate.

(Sursa: descopera.ro)