Odata cu lansarea tehnologiei Centrino si evident a procesoarelor Pentium M de catre Intel, AMD a inceput sa piarda teren in domeniul calculatoarelor portabile. Cu Centrino, Intel a oferit in ultimii 3-4 ani performante remarcabile la un consum energetic redus. Astfel, Intel sta excelent la aspectele care conteaza cel mai mult: perfomanta si autonomie.

In ultimele luni situatia pentru AMD a inceput sa se imbunatateasca usor, datorita seriei Kite de procesoare Turion.

Dupa ce AMD a cumparat integral ATI, detin acum si tehnologie avansata de fabricare a chipset-urilor si placilor de baza, nu doar a unor procesoare. AMD are posibilitatea sa lanseze o platforma mobila completa, precum cea Centrino. Poate astfel optimiza pentru un consum redus si chipset-ul, nu doar procesorul.

Intel se pregateste de reinnoirea tehnologiei Centrino pentru a patra oara, platforma ascunsa sub numele Santa Rosa. AMD va replica cu o noua platforma mobila bazata pe un procesor Turion ascuns sub numele de cod Hawk ce foloseste socketul S1. Nucleul de baza este cel care se regaseste sub actualele procesoare Athlon 64 X2 pe socket AM2, Brisbane.

Platforma va fi compusa din procesorul mai sus amintit, un chipset optimizat pentru consum redus, RS690, si un card de retea wireless 802.11n. AMD se lauda ca notebook-urile bazate pe viitoarea sa platforma vor avea o autonomie de peste patru ore.

Batalia celor doi giganti pe domeniul platformelor mobile va incepe in jurul lunii mai, ramane de vazut care din cei doi si-au facut temele mai bine.