stirileprotv.ro/ilikeit informeaza: Romania are nevoie de 50.000 de specialisti IT, altfel va pierde sume importante. Cat va costa un astfel de curs

Romania are nevoie de aproximativ 50.000 de specialisti IT, sustine Asociatia Profesionistilor in Afaceri. Firmele care lucreaza cu clienti din strainatate sunt nevoite sa renunte la contracte de milioane de euro, pentru ca nu au suficient personal.
In paralel, s-au dezvoltat puternic scolile de IT, unde se inscriu zeci de persoane, care vor sa-si schimbe meseria. Marinela a fost 5 ani profesoara de matematica la Rosia Montana, dar s-a mutat la Cluj si la indemnul unor prieteni a inceput cursurile unei scoli de IT.
Marinela Joldea, cursant:
- Avand meseria de profesor si gandirea analitica din matematica, am ales cursul de tester si sper sa imi gasesc de lucru.
Iar scolile de IT sunt intr-o crestere continua. De exemplu, la un curs de web developer sunt inscrise zeci de persoane, gata sa inceapa o noua cariera.
Bianca, cursanta:
- E singurul domeniu unde nu exista frica de ati gasi un loc de munca si cu aceasta frica cred ca orice absolvent roman se lupta pentru ca piata muncii e extrem de limitata.
Mihai a absolvit facultatea de instalatii si a lucrat ca inginer doi ani pana cand a apucat-o pe alt drum.
Mihai Chira:
- Am facut switchul pe IT atunci cand am vrut sa investesc mai mult in mine si am vrut sa fiu mai apreciat pentru munca pe care o fac.
Pentru cursurile de IT, participantii platesc in jur de 1200 de euro, iar la final primesc diplome sau chiar certificate acreditate de Ministerul Muncii. Rata de absorbtie pe piata muncii, dupa absolvirea cursului este situata intre 50 si 90%.
Daniel Cosman, director scoala de IT:
- Firmele de IT cauta foarte multi oameni pentru ca multe firme din strainatate fac outsourcing in Romania pentru ca au vazut ca oamenii sunt foarte bine pregatiti si atunci cerinta este foarte mare.Din acest motiv nu sunt suficienti profesionisti si concurenta este tot mai mare. Tocmai aici este miza ca sunt proiecte care vin si care sunt foarte bine platite si daca nu ai sufieinti oameni pregatiti se pierde tot contractual.
Nevoia de personal determina si companiile sa inceapa programe de internship in care sunt inclusi si cei care vor sa isi schimbe domeniul de activitate.
Andreea Pirvu, HR manager:
- Avem multi specialist care au ales aceasta provocare a reconversiei profesionale si care vin din varii domenii, geografie, litere psihologie.
In acest moment, Cluj si Timisoara sunt adevarate pepiniere de IT-isti. Doar la Cluj sunt 500 de firme in domeniu cu peste 15.000 de agajati, iar piata este in plina dezvoltare.