ArenaIT implineste 10 ani: retrospectiva, ganduri si foarte multe surprize / DARIUS J.52ARTICOLE SPECIALE EDITORIAL
Astazi este o zi importanta pentru noi, pentru mine, pentru Arena IT. Ceea ce incepeam prin 2006 sub numele de E-Utile si definitivat ulterior ca Arena IT, pe 6 ianuarie 2007, implineste astazi zece ani frumosi de existenta. Cu ocazia asta vrem sa discutam mai multe cu voi si, la final, o sa va spunem ca va asteapta o mare surpriza. Faceti-va confortabili pentru ca o sa aveti mult de citit, au fost 10 ani lungi si, chiar daca va fi mult, tot simt ca nu ii voi putea rezuma intr-un articol.

Putina istorie

Pentru cei care sunteti mai noi pe aici sau pentru cei care n-ati citit pagina DESPRE o sa reamintesc putin istoria noastra. O mare parte o gasiti acolo, dar din nostalgie imi face placere sa rescriu aceste randuri. In 2006 m-am gandit sa pornim un site de IT, o noua comunitate, alaturi de niste baieti faini alaturi cu care faceam deja echipa buna pe un forum de tehnologie uitat de posesori. Asa i-am cooptat pe Alexandru, Serban, Andrei si Cristian si am pornit E-Utile, care ulterior a devenit, in 6 ianuarie 2007 (culmea, n-am scris eu articolul) Arena IT. In 2006 am organizat o mega petrecere Firefox in Romania, in 2007 am castigat roBlogFest, in 2008 am castigat SuperBlog si un premiu maricel, care ne-a propulsat mai ales din punct de vedere moral, ca banii au venit greu, ca in Romania. Au mai urmat alte premii, mentiuni si laude. In timp echipa noastra s-a schimbat mult si des, aproape pe toti cei care au scris cel putin un articol aici ii gasiti mentionati pe pagina Despre. Vreau sa ma folosesc de aceasta ocazie sa le multumesc tuturor celor care au contribuit cu ceva la Arena IT. Pornesc de la cei patru alaturi de care am pornit totul si ajung la cei care au trecut pe aici, la echipa actuala si, foarte important, la voi, cititorii.

Evolutia noastra, in cifre

Articole. In momentul de fata, Arena IT are 14357 de articole si 87051 de comentarii. Ce inseamna asta? Pai o medie de 1435 de articole pe an si 8705 comentarii. Nu e rau deloc, nu? Datorita miracolului tehnologiei putem sa mergem mai departe cu niste statistici. Sa vedem. Se pare ca am scris cele mai multe articole in luna ianuarie, poate si datorita faptului ca e CES-ul sau poate pentru ca am pornit cu forte proaspete in fiecare an:
- January: 1391 (9.7%)
- February: 1196 (8.34%)
- March: 1314 (9.17%)
- April: 1148 (8.01%)
- May: 1075 (7.5%)
- June: 1042 (7.27%)
- July: 1090 (7.6%)
- August: 1067 (7.44%)
- September: 1252 (8.73%)
- October: 1312 (9.15%)
- November: 1318 (9.19%)
- December: 1195 (8.34%)
Asta spune multe si despre cat de activa e lumea tehnologiei in anumite luni, cand de exemplu in iunie totul e cam mort. E vara, nu se lanseaza mai nimic, lumea nu citeste mai nimic. Va mai spun si ca majoritatea articolelor noastre (aproape 16%) au fost postat fie la ora 23 fie la ora 00. In ultima vreme am inceput sa programam articole pentru dimineata, ca sa aveti ce sa cititi la cafea. Sa va arat acum si cei mai harnici redactori de pe Arena IT:
- Alexandru D.: 7074 posts
- Darius J.: 3654 posts
- Gabriel: 2259 posts
- Guest Post: 233 posts
- Serban: 219 posts
- Daniel Popescu: 191 posts
- Gabriel R.: 167 posts
- Andrei P.: 120 posts
- Raluca Vaceff: 88 posts
- Razvan: 65 posts
- Valentin: 54 posts
- ArenaIT: 51 posts
- Bianca T.: 46 posts
E de remarcat Gabriel, care anul acesta implineste 5 ani in echipa si o gramada de articole la activ. Oricum, va multumesc tuturor. Au mai fost si altii pe aici, dar cu un numar mai mic de postari.
Comentarii. Tot ce vreau sa va arat aici e un mic top cu cei mai guralivi comentatori de aici. Dintre ei se remarca Silver, care ne-a fost alaturi multi ani de zile si care e numarul 1 in top.
- silver: 3165 comments
- Alin: 1816 comments
- MSS: 1626 comments
- Marius: 1154 comments
- Alex: 1094 comments
- Andrei: 1016 comments
- bogdan: 900 comments
- Alexandru: 715 comments
- s3ns3lol: 690 comments
- Mihai: 606 comments
Trafic si vizitatori. In momentul de fata avem in jur de 3500-6000 de unici pe zi, in functie de activitate si subiecte. Nu e foarte mult, insa sunt cititori pe care ii pretuim si despre care am aflat ca formeaza o comunitate frumoasa, atunci cand am castigat Blogwars, la final de 2015. Cam asa arata evolutia traficului lunar pe Arena IT. Din pacate nu avem date inca din 2007 in Google Analytics, dar e suficient cat sa va dati seama de crestere. Ce mi-a placut ca aproape tot timpul jumatate din vizitatori s-au intors inapoi si ca timpul petrecut pe site a fost bunicel, adica normal pentru cineva care chiar citeste un articol. Pe Facebook nici nu existam decat de vreo 4-5 ani si avem 16.000 de fani, speram sa trecem cel putin de 20.000 pana la finalul anului.
Asadar, nu pot decat sa va multumesc voua, cititorilor, ca pana la urma pentru ca voi existati noi scriem articole.

Arena IT 4.0: Un nou design pentru planuri noi

Design nou. Aveam design-ul anterior, Arena IT 3.0, din 2012, adica de vreo 4 ani de zile. Era cazul ca acum, la 10 ani de existenta sa facem o schimbare. Totul e facut special pentru nevoile noastre de catre mine. Nu am cumparat o tema (in afara de framework-ul Genesis care sta la baza temei), nu am luat ceva gratuit. Nu, e pentru noi. Spun eu ca design-ul e mai aerisit si accentul pe continut este mai pronuntat. Totul e mai vioi si mai curat, iar verdele da o atmosfera mai relaxanta. In plus, timpul de incarcare este chiar si sub o secunda. Oare suntem cel mai rapid blog de IT din Romania?Sper ca va place, daca gasiti bug-uri sau lucruri de imbunatatit puteti sa le lasati pe adresa de contact sau in comentarii.

Planuri de viitor

Planuim sa facem tot ceea ce am facut si pana acum, de preferat mai bine. Ramanem pe structura de Cafeluta IT + (eventual) Astazi in IT si cateva stiri mai bine detaliate, care merita subiectul. Am vazut ca apreciati asta - traficul n-a scazut, ba chiar a crescut un pic.
Vrem sa ramanem in continuare cat mai obiectivi cand facem review-uri dar sa le oferim o nota personala, ca de aceea e blog de IT si nu ziar. Ar fi ideal sa facem mai multe review-uri bune si interesante si sa scriem mai putine stiri plictisitoare, dar aici ne puteti ajuta si voi cu feedback - un comentariu sau un like/share ajuta tot timpul.

Surprize si colaboratori: multe concursuri

In acesti 10 ani am avut foarte multi colaboratori. Unii au venit si au plecat, altii au ramas. In zilele urmatoare ii veti vedea pe cei care au ramas si care ne sustin in continuare, pentru ca vom da drumul celui mai mare concurs avut vreodata aici. Vrem sa multumim de pe acum tuturor colaboratorilor si sponsorilor, clar, la fel, fara ei nu puteam face nimic. Revenind la concurs, vom avea 10 zile consecutive de concursuri. In fiecare zi va fi cate un premiu nou. De la o zi la alta premiile vor fi tot mai valoroase iar in ultima zi vom da premiul cel mai mare. Pentru ca suntem la inceput de an mai trebuie sa asteptam putin dupa unele confirmari, premii si raspunsuri, de aceea nu putem da o data precisa la care vom incepe concursul.Tot de aceea va recomand sa tineti aproape, abonati-va, urmariti-ne pe Facebook si intrati pe site, doar asa veti putea afla primii cand incepem nebunia.