Antena 3 informeaza: Ziua Nationala. Google doodle inspirat din cultura poporului roman, de 1 DECEMBRIE, Ziua Nationala a Romaniei
Google sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei, la 1 Decembrie, printr-un doodle care contine un important element al culturii poporului roman: Poarta maramureseana.
Poarta maramureseana este o structura de lemn cu o usa sau o poarta, avand multiple incrustatii si basoreliefuri, de obicei de forma unui arc de tip romanic sau de forma ogivala modificata, care este plasata la intrarea unei gospodarii si/sau case din Maramuresul traditional. Potrivit wikipedia, portile de lemn ale gospodariilor traditionale din Maramures sunt situate indeosebi in satele de pe vaile Mara, Cosau si Iza, dar si in unele localitati din Tara Lapusului. 1 Decembrie 1918 este Ziua Nationala a Romaniei si marcheaza un eveniment istoric: Unirea Transilvaniei cu Romania. Ziua nationala a Romaniei a fost, intre anii 1866-1947, ziua de 10 mai, apoi, intre 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania. Aceasta prevedere a fost reluata de Constitutia Romaniei din 1991, articolul 12, alineatul 2.